Ексголова МОЗ Степанов отримав підозру за участь у міжнародній корупційній схемі
Категорія
Україна
Дата публікації

Ексголова МОЗ Степанов отримав підозру за участь у міжнародній корупційній схемі

Ексголова МОЗ Степанов отримав підозру за участь у міжнародній корупційній схемі
Джерело:  online.ua

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили масштабну схему заволодіння коштами держпідприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» на суму понад 450 млн грн у 2013-2016 роках.

Джерело: НАБУСАП

В Україні викрили корупційну схему на ДП Україна

У НАБУ та САП повідомили, що підозру оголосили 5 особам: колишньому директору та ексначальнику відділу ДП «Поліграфкомбінат», фізичній особі-пособнику злочину.

Правоохоронці не назвали імен підозрюваних, проте відомо, що у період вчинення злочину директором поліграфкомбінату був Максим Степанов (колишній голова Одеської ОДА (з 2017 по 2019) та ексміністр охорони здоров’я України (з 2020 по 2021)).

Також до Естонії скеровано документи для повідомлення про підозру двом громадянам цієї країни (директору та менеджеру підконтрольної компанії).

Кваліфікація: ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння коштами державного підприємства). Їм загрожує до чотирьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Степанову додатково інкримінують легалізацію коштів отриманих злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України). Ця стаття передбачає позбавленням волі від восьми до 15 років.

У чому полягає корупційна схема

Розслідування встановило, що Степанов для власного збагачення при закупівлі розхідних матеріалів для виготовлення документів (зокрема паспортів для виїзду за кордон та ін.) використав підконтрольну йому компанію зареєстровану у Республіці Естонія.

Фото - nabu.gov.ua

Матеріали для українського державного підприємства закуповувались не напряму у виробників, а через цю компанію-прокладку. У такий спосіб ціни завищувались у 4-6 разів.

Правоохоронці зазначають, що це дозволило зосередити на рахунках естонської компанії суму у розмірі, який еквівалентний сумі близько півмільярда гривень.

Після чого такі кошти переказувались на рахунки великої кількості компаній, зареєстрованих різних країнах. Таким чином маскували їх незаконне походження.

Для допомоги у реалізації такої схеми, колишній високопосадовець залучив наближену до себе особу та одного із начальників відділів ДП «Поліграфкомбінат».

В Естонській Республіці українцю сприяли двоє громадян цієї країни, які забезпечували управління компанією-прокладкою в протиправних інтересах українського державного службовця.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?