Експедиція українських альпіністів вперше підкорила найвищу гору Антарктиди
Категорія
Україна
Дата публікації

Експедиція українських альпіністів вперше підкорила найвищу гору Антарктиди

Експедиція українських альпіністів вперше підкорила найвищу гору Антарктиди
Джерело:  online.ua

Експедиція у складі 10 українців та українок вперше покорила пік Вінсон.

Джерело: "Афіша Дніпра"

Сходження українських альпіністів на гору Вінсон

Сходження на найвищу точку Антарктиди - гору Вінсон, 4892 метри над рівнем моря, почалося 10 січня.

До складу експедиції увійшли десять людей з Харкова, Києва, Львова та Луганської області. В експедиції беруть участь лише дві дівчини – обидві з Дніпра: Марина Філатова та Ірина Караган. Раніше за всю історію на вершині Вінсон побувало лише 7 українців.

Перша точка маршруту української експедиції – Чилі. Багатогодинний трансатлантичний рейс, зміна часових поясів та акліматизація – не всі складнощі, через які вже довелося пройти її учасникам. Щоб потрапити до Чилі, потрібно було за 45 днів подати всі документи, зокрема паспорти вакцинації. Але й це не все: альпіністи проходили триденний карантин із щоденним здаванням ПЛР-тестів.

Сам штурм досить довгий, зазвичай займає годин 15-16, тому що це дуже далеко і холодно. Ми будемо як космонавти – у пухових куртках, як у скафандрах, - розповів учасник експедиції Валентин Сипавін.

Гора Вінсон входить до програми "7 вершин", яка складається з семи найвищих точок всіх континентів планети.

До такого складного та екстремального сходження альпіністи готувалися за індивідуальними програмами – кожен, виходячи зі своєї фізичної форми та стану здоров'я.

Учасники експедиції – всі досвідчені, деякі з досвідом сходження на найвищу гору світу – Еверест, хтось ходив на інші високі та складні вершини. У деяких людей досвід сходження становить понад 10 років. Останні півтора місяці основна підготовка була пов'язана, звісно, з бюрократичними процесами, - розповів Віктор Сипавін.

14 січня експедиція у повному складі дісталася вершини. Тепер на них чекає повернення додому.

Погода була вітряна, всі інші групи розвернулися і пішли назад, але українці вирішили спробувати здійснити сходження і все вийшло.

 Масив Вінсон – найвищі гори Антарктиди. Розташовані за 1200 км від Південного полюса і є частиною гір Елсуерт. Довжина масиву – 21 км, ширина – 13 км. Про існування гірського масиву стало відомо лише 1957 року, саме тоді його знайшли американські літаки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?