Експерт дав прогноз щодо цін на соняшникову олію в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерт дав прогноз щодо цін на соняшникову олію в Україні

Експерт дав прогноз щодо цін на соняшникову олію в Україні
Джерело:  online.ua

Ціни на соняшникову олію в Україні, попри рекордний урожай соняшника, продовжуватимуть зростати й можуть досягнути 100 гривень за літр.

Джерело: “Обозреватель”.

Головна причина подальшого подорожчання – собівартість виробництва олії через різке подорожчання газу збільшиться на 5-10% (для бізнесу ціна злетіла за кілька місяців із 15 до 38 грн за куб).

"Ситуація ускладнюється тим, що одночасно відбувається значне, майже на 25%, зростання інших складових витрат переробки, таких як електроенергія і гексановий розчинник, що більш як 30% собівартості виробництва", – пояснює власник групи компаній "Градоліт", член Української ради бізнесу Станіслав Таршин.

Експерт вважає, що ціни невдовзі можуть перевищити позначку в 100 гривень, якщо ситуація з вартістю енергоносіїв не зміниться. У такому випадку, споживачі шукатимуть дешевші аналоги, наприклад, перейдуть на імпортну оливкову олію.

Причини подорожчання олії

Експерти називають цілу низку причин для такої ситуації:

  • ціни в Україні залежать від світових, але знижуються повільніше;

  • на експортну продукцію українські виробники не платять ПДВ, а за олію, яка продається в ЄС, віддають 20% податку на додану вартість;

  • в ЄС існує конкуренція на ринку соняшникової олії, в той час як в Україні в основному місцеве виробництво.

Нагадаємо, ціни на соняшникову олію та цукор в Україні за рік зросли майже вдвічі. За даними Держстату, в червні цього року соняшникова олія коштувала на 80% дорожче, ніж у червні 2020 року.

Рекордний урожай соняшника

Нагадаємо, у 2021 році українські аграрії зібрали рекордний урожай зернових та олійних культур за всі роки спостережень. Аналітики очікують цьогоріч рекордний урожай соняшнику — 16,8 млн т - за рахунок приросту площ і збільшення врожайності. Сумарний урожай зернових і олійних культур в Україні у 2021 році очікується на рівні 104 млн т.

Читайте також:

  • Експерт назвав причину росту цін на продукти в Україні.

  • Шмигаль дав прогноз зростання ВВП за підсумками 2021 року.

  • Експерт оцінив запаси газу в Україні для проходження зими.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?