Експерт оцінив наслідки таємної угоди України з Китаєм
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерт оцінив наслідки таємної угоди України з Китаєм

Експерт оцінив наслідки таємної угоди України з Китаєм
Джерело:  online.ua

Економічний експерт і інвестиційний банкір Сергій Фурса вважає нову кредитну угоду України і Китаю підтвердженням того, що Пекін шантажує Київ. Він попереджає, що ця співпраця з Китаєм дорого коштуватиме Україні.

Джерело: НВ

Підозра про те, що Китай шантажує Україну, виникла коли Україна раптово відкликала підпис від документа ООН про порушення прав людини в Сіньцзяні. Західні ЗМІ написали, що офіційний Київ пішов на цей резонансний крок, оскільки в КНР погрожували заблокувати постачання в Україну 500 тисяч доз вакциною від коронавіруса CoronaVac, якій зараз прищеплюють українців в центрах масової вакцинації.

Але тема шантажу знову виникла напередодні після того, як міністр інфраструктури України Олександр Кубрак раптово повідомив про підписання міжурядової угоди про розширення співпраці в галузі будівництва інфраструктури з Китаєм. Увагу привернуло те, що офіційний Київ кілька днів мовчав про секретний меморандум і повідомив про підписання важливого документа тільки після того, як цю інфомрацію оприлюднили китайські ЗМІ.

Чим небезпечне співробітництво з Китаєм для України?

Сергій Фурса пояснює, що Китай, на відміну від МВФ, справді не "викручує руки", не вимагає контролювати дефіцит бюджету і реформ. Але тим самим, як зазначає експерт, заганяє країни в боргову яму, з якої складно вибратися.

"Китай не вимагає від вас змінюватися. У нього інша мета. Китай підтримує свої інтереси своїми кредитами. Тому що під китайські кредити уряд наймає китайську компанію яка привозить китайських робітників і вони будують щось. В результаті, країна отримує порт або дорогу, китайські компанії отримують прибуток, але країна отримує різке зростання боргу. Проблема китайського боргу в тому, що за ним вам обов'язково доведеться платити. Державі", - підкреслює Фурса.

Експерт навів в приклад кілька країн, які взяли кредит у Китаю. Він нагадав, що стало з Венесуелою після того, як країна почала тісно співпрацювати з Китаєм, Чорногорію, боргове навантаження якої після кредитування у Китаю перевищило ВВП в два рази.

"Країна з населенням в 600 тисяч людей. Яка раптом взяла кредит у Китаю на 800 млн доларів для будівництва дороги. Для Чорногорії - це божевільна сума. А китайці вже прийшли і вимагають. Кажуть, що їм дуже подобається порт. Наприклад. Чи важливо будувати дороги? Важливо, безумовно. Але чи можна будувати дороги такого цінного? Чи можуть вони хоч колись окупитися? Сумнівно ", - пояснює Фурса.

На додаток до різкого зростання боргового навантаження, додає експерт, країни після китайських кредитів стикаються і з іншими ризиками.

"Чи варто нагадувати, що на даний момент в світі домінує протистояння США проти Пекіна. А саме США є нашим основним союзником у протистоянні з Росією. І в нашій Конституції прописано інтеграція в ЄС і НАТО. І ми говоримо, що відстоюємо європейські цінності. Як з цим поєднується дружба з авторитарним Пекіном? ", - дивується банкір.

Він твердо переконаний, що Китай заганяє Україну в пастку, з якої буде складно вибратися, а дорога, яку побудують китайці, може бути в рази дорожче, ніж дорога, будівництво якої контролює той же ЄБРР. Фурса не вірить також, що Київ уклав кредитну угоду з Пекіном, щоб шантажувати США, вимагаючи більшої підтримки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?