Експерт оцінив здатність армії РФ відновити масштабний наступ в районі Вугледару
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерт оцінив здатність армії РФ відновити масштабний наступ в районі Вугледару

Експерт оцінив здатність армії РФ відновити масштабний наступ в районі Вугледару
Джерело:  online.ua

Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”, військовий експерт Олександр Коваленко в ефірі online.ua оцінив здатність злочинної армії РФ захопити Вугледар та Бахмут на Донеччині.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Яка наразі ситуація в районі Вугледару 

За словами Коваленка, в районі Вугледару наразі веде бойові дії російська 136 омсбр. Саме на неї робиться акцент після того, як 40 окрема бригада морської піхоти з Петропавлівська-Камчатського та 155 окрема бригада морської піхоти з Владивостоку зазнали серію нищівних поразок.

Історія їхнього фіаско значно цікавіша. Першої поразки вони зазнали ще у листопаді минулого року, коли намагались вести наступ у напрямку Вугледару. Біля Павлівки українські військові фактично знищили весь їх ударний потенціал. Після відновлення боєздатності вони наприкінці січня на початку лютого цього року розпочали другий наступ на Вугледар та знову зазнали нищівної поразки. При цьому, вже в лютому ці підрозділи не були відведені для відновлення боєздатності і їх залишили у зоні бойових дій, а саме особовий склад для поповнення втрат почали підводити безпосередньо до лінії зіткнення. При цьому техніки гостро не вистачало, отже останнім часом вони переважно використовували тактику людських хвиль, - пояснив експерт.

Коваленко зазначив, що у певному сенсі ситуація у Вугледарі почала нагадувати те, що відбувалось у Соледарі.

Проте експерт підкреслює, що таке порівняння не зовсім коректне, адже Соледар - це агломерація міст, включно з населеними пунктами Бахмутське, Покровське, де росіяни могли, переходячі з одного населеного пункту до іншого, просуватись в напрямку Соледару за рахунок тактики живих хвиль.

Аналітик зазначає, що на відміну від Соледару, Вугледар представляє собою єдиний населений пункт посеред поля, до якого ще треба спробувати дійти, оскільки поперше більшість території замінована, а виключно одна дорога прострілюється майже цілодобово.

Таким чином, я можу сказати, що окупанти вже тричі втрачали власний ударний потенціал в районі Вугледару і зараз там веде бойові дії 136 омсбр. Армія РФ буде продовжувати спроби захопити Вугледар, адже для них це так само важливо, як і захоплення Бахмуту, - підкреслив експерт.

Чи можуть окупанти захопити Вугледар та Бахмут

Коваленко зазначає, що наразі можливості окупаційної російської армії значно обмежені. Але все буде залежати від того, які саме підрозділи та кількість техніки буде відправлено в район Вугледару.

Що треба окупантам, щоб вже завтра захопити Бахмут? Їм для цього потрібно не менше 30 свіжих БТГ, які мають з'явитись на цьому напрямку вже завтра. І щоб вже завтра вони розпочали штурмові дії. Але цих 30 свіженьких БТГ в них завтра не буде там, бо в них їх не має. І зараз в нас вже березень, росіяни намагаються вести міські бої, але всеодно, ресурсу для тотального захоплення міста у короткі терміни в них не має. Тому це процес буде затягуватись і надалі, а окупанти будуть витрачати свій ресурс, - підкреслив експерт.

Аналітик наголошує, що аналогічна ситуація складається і в районі Вугледару. Армія РФ може захопити місто, але вже завтра на цей напрямок необхідно перекинути 10 свіженьких БТГ, яких в окупантів також не має.

Вони можуть використовувати по декілька БТГ та по кілька підрозділів, але не більше. Але саме у такий спосіб задіяння особового складу окупанти втрачають бойовий потенціал із мінімальним ефектом для себе, - підкреслив експерт.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?