Експерт попередив про загрозу повторення казахського сценарію в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерт попередив про загрозу повторення казахського сценарію в Україні

Експерт попередив про загрозу повторення казахського сценарію в Україні
Джерело:  online.ua

На думку керівника Центру економічних досліджень Гліба Вишлінського, спроби влади в Україні встановити державне регулювання цін на газ можуть призвести до масових протестів, які наразі тривають в Казахстані.

Джерело: пресслужба ЦЕС

Україні загрожуть масові протести за казахським сценарієм

Представники Центру нагадали, що протести в Казахстані спалахнули через різьке підвищення ціни на автогаз, після чого влада вимушена була повернутись до державного регулювання цін.

Вишлінський підкреслив, що попре те, що світові ціни на газ продовжують стрімко зростати, український уряд також штучно стримує зростання.

Якщо ми підемо таким шляхом, як у Казахстані — тримати ціни вручну, поки не закінчаться гроші, то пізніше різке подорожчання (де-факто повернення ринкової ціни) стане для багатьох трагедією, - заявив експерт.

Вишлінський звернув увагу на те, що нещодавні рішення уряду щодо встановлення спеціальних цін на газ виглядають непродуманими, а нововведення - незрозумілі.

При цьому є великий ризик того, що ці рішення будуть оскаржені у судах.

Фото - twitter.com/lady_Katz

Експерт повідомив, що в Україні ситуація ще не досягла критичного моменту, одже в уряду є час, аби розробити дієві механізми невтручання у процес ціноутворення, а на томість спрямовувати бюджетні кошти на виплати субсідій, зменшення ставок ПДВ на певний період для окремих товарів та енергоносіїв, а також соціальні виплати.

Що відбувається у Казахстані

За словами заступника міністра з охорони здоров’я Казахстану Ажар Гініят, під час масових протестів та заворушень постраждали не менше тисячі людей.

Гініят повідомила, що не менше 400 людей потрапили до лікарень. З них 62 людини перебувають у реанімаційних відділеннях.

Заступник керівника МОЗ також заявила, що протестувальники нападають на лікарів, у результаті чого постраждали вже 10 медпрацівників.

Повідомляється також, що у результаті зіткнень з протестувальниками загинуло щонайменше 12 правоохоронців, ще 353 силовики отримали поранення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?