Нещодавно стало відомо, що незабаром в Україні можуть з'явитись перші ресторани з відзнакою Michelin. Згідно з останніми даними, експерти компанії вже побували в Одесі та Києві. Однак, за словами відомого ресторанного критика Адріана Гілла, "мішленівські зірки" можуть стати справжньою проблемою для національної кухні.
Джерело: Vanity Fair
Гілл звинуватив Michelin в уніфікації ресторанного бізнесу
За словами ресторанного критика, компанія породила спільноту гурманів-лицемірів, зробила ресторани однаковими і змістила фокус зі смачної їжі на поняття статусу та нав'язливого бажання догодити.
Гілл звертає увагу на те, що клієнти-гурмани почали приходити у ресторан не для того, щоб гарно провести час та просто повечеряти у колі друзів, а щоб похизуватися перед знайомими своїм "ексклюзивним досвідом".
"Ресторани з престижною відзнакою стали однаковими: обслуговування – нав'язливе, меню – гігантське та перенавантажене багатослів'ям "вишуканих" назв. Атмосфера нагадує релігійну – всюди панує тиша, і все це до абсурду дорого. Заклади перестають опиратись на культурну спадщину, локальну кухню чи інші традиційні концепти, і перебувають у гонитві за марнославством та компліментами. Рейтинг Michelin все ще якось тримається на амбіціях шеф-кухарів, його рідко критикують публічно, хоча деякі відгуки на ресторани від "таємничих експертів" часто викликають сумніви щодо їх кваліфікованості", - йдеться в повідомленні.
За словами анонімного шеф-кухара ресторану, який отримав заповітні зірки, він завжди дуже сильно нервує перед оновленням рейтингу. Чоловік зізнається, що він зовсім боїться втратити статус, а навпаки хвилюється через те, що протягом наступного місяця у його заклад прийде безліч клієнтів з незадоволеним виразом обличчя, які скаржитимуться на все підряд.
Гілл звертає увагу на те, що Michelin породив окрему касту дивних "гурманів", для яких насамперед важлива наявність паркувального місця біля ресторану, а не гостинність та радість спілкування.
Читайте також:
Michelin назвав борщ "емблематичною стравою Росії" — реакція соцмереж.
Michelin вибачився перед українцями за "російський" борщ.
Міністри України провели кулінарний баттл і вибрали найсмачніший борщ.