Підтримка водного балансу полегшує перебіг COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Підтримка водного балансу полегшує перебіг COVID-19

Підтримка водного балансу полегшує перебіг COVID-19
Джерело:  online.ua

Важливо підтримувати водний баланс, щоб залишатися здоровими. Ще важливіше підтримувати рівень рідини в організмі під час боротьби з хворобою. 

Джерело: ONLINE.UA

Скільки води потрібно пити щодня

Загальне практичне правило полягає в тому, що здоровій людині необхідно щодня випивати 25-30 мл рідини на кілограм ваги тіла, щоб підтримувати водний баланс у нормі.

Тим, хто важить 60 кг, потрібно пити щонайменше 1,5 л (6 чашок) рідини, а людям вагою 80 кг бажано випити не менше 2 л (8 чашок) на день.

Однак це не все. Тіло людини втрачає воду в певних ситуаціях, таких як потовиділення в спеку, фізичні навантаження, лихоманка, діарея та блювання. Ці втрати рідини необхідно компенсувати.

Роман Оліфіренко, лікар-анестезіолог Deva Clinique звертає увагу на те, що підтримка водного балансу організму може запобігти інсульту, інфаркту та іншим захворюванням, пов'язаним з тромбозом судин.

На думку лікаря показовими факторами для оцінки достатнього об'єму рідини в організмі є: контроль сухості шкіри, густини та в'язкості слини, кольору сечі. При достатньому рівні гідратації шкіра має бути еластичною, слина рідкою, а сеча майже безбарвною. Тому ця корисна звичка спостереження та самоконтролю допоможе не тільки в боротьбі з коронавірусною інфекцією, а й в повсякденному житті.

Головні симптоми зневоднення:

  • темно-жовта сеча з різким запахом;

  • сухість у роті та/або на шкірі;

  • спрага;

  • головний біль;

  • погана концентрація;

  • почуття втоми та/або запаморочення;

  • рідке сечовипускання, менше 4 разів на день.

Щоб уникнути зневоднення, потрібно переконатися, що ви п'єте достатньо рідини, щоб ваша сеча була прозорого блідо-жовтого кольору протягом дня.

Отже, якщо у вас жар, лікарі радять випивати додатково 500 мл (2 склянки) рідини щоденно. А якщо у вас діарея чи блювання, вам також слід заповнити втрату води, випиваючи більше рідини протягом дня. ‍

Лікарі рекомендують надавати перевагу простій воді, а не безалкогольним напоям чи сокам. Окрім того, потрібно уникати надмірного вживання чаю, кави та алкоголю, оскільки саме вони можуть призвести до зневоднення.

За словами доктора Чейз Пэн Юна, щоб навчитися швидко визначати ознаки зневоднення, потрібно навчитися прислухатися до свого тіла. Організм людини втрачає дуже багато води під час боротьби з інфекцією.

Вчена з Інституту імунології Ла-Хойї у Каліфорнії Соня Шарма звертає увагу на те, що сильне зневоднення може "придушувати" імунну систему, ускладнюючи обмін сигналами між клітинами. За її словами, саме зневоднення у людей може бути одним із безлічі факторів стресу та поганого стану здоров'я, яке затримує вироблення антитіл.

"Вода – не чарівна пігулка, яка дасть вам оптимальну імунну відповідь. Вода – це дуже велика частина здорового способу життя", – каже Соня Шарма.

Чимало досліджень підтвердили, що люди відчувають більше болю при зневодненні — про це заявив епідеміолог Джоді Стукі, який раніше працював в Дослідницькому інституті Дитячої лікарні Окленда в Каліфорнії.

Що потрібно знати про важливість водного балансу у боротьбі з COVID-19

Вода відіграє важливу роль у метаболічних процесах, доставляє поживні речовини, виводить токсини, впливає на температуру тіла та щільність крові.

"Достеменно відомо, що коронавірусна інфекція призводить до васкуліту, або ж точніше ендотеліїту, — це ураження внутрішньої оболонки судин. В результаті цього відбувається тромбоутворення на їхніх стінках, які в нормі мають бути гладенькими та сприяти ламінарному току крові. Якщо в цій ситуації виникне згущення крові, то кількість затромбованих судин збільшиться й стан хворого буде погіршуватись. Весь об'єм циркулюючої крові одномоментно проходить через легені, тому найчастіше уражаються саме вони. Але ураження відбувається й в інших життєвоважливих органах — печінці, серці, мозку", — пояснює лікар-анестезіолог Роман Оліфіренко, Deva Clinique.

Лікар звертає увагу на те, що кожна людина може вплинути на густину своєї крові, випиваючи 30-50 мл/кг води на добу, що дасть можливість підтримувати кров рідкою.

Читайте також:

  • "Дельта" в Україні. Медики попереджають про підступність штаму

  • Вчені знайшли нульового пацієнта пандемії коронавірусу

  • МОЗ вказало на російський слід у темпах вакцинації в Україні

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?