«Дельта» в Україні. Медики попереджають про підступність штаму
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

«Дельта» в Україні. Медики попереджають про підступність штаму

«Дельта» в Україні. Медики попереджають про підступність штаму
Джерело:  online.ua

Перші випадки інфікування штамом коронавірусу «Дельта» в Україні підтвердили 23 червня 2021 року. Проте інформації про характерні симптоми і діагностику цього агресивного штаму все ще вкрай мало. Медики звертають увагу на те, що симптоми «Дельти» не є такими вираженими, як у COVID-19. До прикладу, розлади нюху і смаку не характерні для цього штаму коронавірусу.

Джерело: ONLINE.UA

Симптоми штаму коронавірусу «Дельта»

Діагностика «Дельти» на ранніх стадіях сильно ускладнюється тим, що цей штам не має специфічних симптомів. Простими словами, перебіг хвороби не спричиняє сильного дискомфорту вже інфікованому хворому. Інфіковані продовжують жити у своєму звичному ритмі, не обмежують контакти і не проводять відповідну діагностику.

«В організмі пацієнтів не запускається імунна відповідь на штам «Дельта» або це відбувається з істотним запізненням. На ранніх стадіях «Дельта» може протікати безсимптомно або ж симптоми слабо виражені. Диференціальна діагностика цього штаму коронавірісу також ускладнюється тим, що новий штам маскується під звичайну ГРВІ. Тобто, у деяких інфікованих можуть спостерігатися нежить, незначна слабкість і субфебрильна температура 37.0 - 37.5», — розповідає про підступність «Дельти» на ранніх стадіях Роман Оліфіренко, лікар-анестезіолог Deva Clinique.

Симптоми «Дельти», за словами багатьох пацієнтів, нагадують наслідки переохолодження, яке супроводжується першінням у горлі та нежитю.

Також деякі ковідні пацієнти кажуть, що початок хвороби схожий на ротавірусну інфекцію і супроводжується кишковими розладами. Це саме ті симптоми, які повинні насторожити.

«Цей штам не завжди діагностується на ранніх стадіях. Позитивні результати ПЛР-тестів почали зустрічатися набагато рідше, ніж раніше. Можлива постановка діагнозу тільки попередньо за даними КТ і в більш пізні терміни за даними ІФА», — додав лікар-анестезіолог Deva Clinique.

Медики в усьому світі звертають увагу, що «Дельта» не тільки агресивніший, але й небезпечніший для пацієнтів різних вікових груп.

Динаміка цього штаму у пацієнтів також неоднозначна: може спостерігатися стабільний стан або навіть поліпшення, як по відчуттях, так і за результатами аналізів, однак при цьому може статися різке погіршення стану. Очевидно, що ситуація зі штамом «Дельта» вкрай непередбачувана.

Читайте також:

  • Ляшко назвав особливості штаму коронавірусу «Дельта» в Україні.

  • Вчені знайшли нульового пацієнта пандемії коронавірусу.

  • МОЗ вказало на російський слід у темпах вакцинації в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?