Експерти оприлюднили новий прогноз поширення радіації у разі аварії на ЗАЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерти оприлюднили новий прогноз поширення радіації у разі аварії на ЗАЕС

Експерти оприлюднили новий прогноз поширення радіації у разі аварії на ЗАЕС
Джерело:  online.ua

Згідно з прогнозами українських фахівців, у разі аварії на Запорізькій атомній електростанції радіоактивне забруднення перш за все торкнулося б півдня України, зокрема Криму, а далі б перемістилося на територію Туреччини, Греції, Болгарії, Молдови та Румунії.

Джерело: дослідження  Укргідрометцентру

Відомий новий прогноз поширення радіації у разі аварії на ЗАЕС

Результат моделювання умовного викиду на ЗАЕС з початком о 17:33 (Київ) 4/09/2022 і з тривалістю 15 годин показує, що повітряні маси 4 вересня можуть транспортувати викиди ЗАЕС на південь над територією Запорізької та Херсонської областей і всією територією тимчасово окупованого Криму. Пройшовши над Чорним морем, повітряні маси почнуть переміщатись на захід на територію Туреччини, Греції, Болгарії, Молдови та Румунії, - йдеться в дослідженні.

Варто звернути увагу на те, що моделювання переміщення атмосферних мас-носіїв продуктів викиду АЕС у разі умовної радіаційної аварії впродовж 72 годин виконали на основі глобального прогнозу погоди.

Окрім того, українські науковці змоделювали подібні "аварії" на Південно-Українській АЕС, Рівненськії АЕС та Хмельницькій АЕС.

За їхніми словами, радіаційна ситуація в зоні спостереження ЗАЕС з 4 серпня по 5 вересня 2022 року залишалася стабільною.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?