Експерти оцінили необхідність та потужність третього щеплення від COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Експерти оцінили необхідність та потужність третього щеплення від COVID-19

Експерти оцінили необхідність та потужність третього щеплення від COVID-19
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені звертають увагу на те, що третя доза вакцини проти COVID-19 має вирішальне значення для захисту від зараження штамом Омікрон, а також суттєво зменшує ризик госпіталізації. Нещодавно британським дослідникам нарешті вдалося з'ясувати, як довго діятиме третє щеплення вакцини Pfizer.

Джерело: npr

Як довго захищає третя доза вакцини від коронавірусу

За словами вчених, захист від інфекції, ймовірно, носить короткостроковий характер і триває менше шести місяців, однак захист від важких форм захворювання здається надійнішим.

Вони дійшли висновку, що відразу після третього уколу вакциною Pfizer захист від симптоматичної інфекції залишається задовільним. Через два тижні після уколу бустер знижує ризик приблизно на 70%. Проте цей захист швидко зменшується. До трьох місяців ревакцинація знижує ризик симптоматичної інфекції приблизно на 50%.

Після другого аналізу дослідники заявили, що захист знизиться ще більше, впавши приблизно до 40% через чотири місяці після третього уколу.

Фото — unsplash.com

Ефективність вакцини проти інфекції залежить від нашого рівня антитіл, тому що вони дійсно є нашою першою лінією захисту від SARS-CoV-2, - наголосила імунологиня Дженніфер Гоммерман з Університету Торонто.

За її словами, будь-якій вакцині рівень антитіл швидко підвищується відразу після щеплення, а потім знову знижується.

Це абсолютно нормально і очікувано, тому з погляду захисту від інфекції ми побачимо деякий захист на ранньому етапі з бустером, але цей захист буде слабшати. Майте на увазі, що Омікрон дуже відрізняється від оригінальної версії SARS-CoV-2, проти якої ми були вакциновані... І тому наш захист отримує невеликий удар з точки зору того, наскільки добре ці антитіла можуть розпізнавати Омікрон, - пояснила експертка.

Вона також нагадала, що вакцина запускає інші частини імунної системи, які допомагають запобігти виходу інфекції з-під контролю.

Згідно з даними останніх досліджень, бустер забезпечує більш надійний захист від тяжких захворювань, ніж від інфекції. Зокрема, дослідники виявили, що після третього уколу Pfizer захист від госпіталізації залишається на рівні близько 80% навіть через чотири місяці.

Чи можемо ми дійти до того, що чиновники охорони здоров'я рекомендуватимуть щеплення раз на рік. Я думаю, що це цілком можливо, - попередив один із авторів дослідження.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?