Експерти пояснили, чому попри рекордний врожай в Україні дорожчають продукти
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерти пояснили, чому попри рекордний врожай в Україні дорожчають продукти

Експерти пояснили, чому попри рекордний врожай в Україні дорожчають продукти
Джерело:  online.ua

Європі загрожує продовольча криза, зумовлена катастрофічними неврожаями. Експерти прогнозують найближчим часом значне подорожчання борошняних виробів, воно не омине й Україну. 

Джерело: «Сьогодні».

Причиною дефіциту продуктів харчування є кліматичні аномалії, що спричинили цьогорічні неврожаї у всьому світі.

«Це впливає і на кількість, і на якість врожаю, якщо кілька місяців немає опадів. Або навпаки велика кількість опадів протягом короткого періоду часу, наш врожай не пристосований для цього», – зазначила фахівець відділу клімату ГО «Екодія» Ольга Гусакова.

Протягом 2021 року ціни на продовольство зросли на 27,5%, каже економіст Олег Пендзін. Подорожчання відбувається на тлі браку продовольства в окремих регіонах світу.

На думку експерта, безпосередньої загрози продовольчої кризи для України немає, однак, дефіцит продуктів на світових ринках може помітно вплинути і на ціни в нашій країні.

Україна зібрала рекордний врожай зернових

Нагадаємо, що цього року в Україні зібрали найбільший в історії врожай пшениці та ячменю. Так, врожай пшениці склав 32,9 млн т, ячменю — 10,1 млн т.

Однак, зовнішній ринок диктує свої умови, і українці побачать хіба що подорожчання хліба і інших продуктів харчування.

«Зернові ми відправляємо до Європи, трошки північ Африки, Близький Схід, Східна Азія – це традиційні українськи ринки. Експортер не буде на внутрішній ринок продавати дешевше, ніж продає на зовнішній. Зовнішній ринок диктує ситуацію у нас», – пояснив Пендзін.

Зазначимо, що Канада як ключова країна-експортер виробляє щороку як мінімум шість тонн твердої пшениці, а цього року через тривалу посуху втратила половину врожаю. На полях Німеччини збирають зазвичай по 200 тисяч тонн твердих сортів на рік. Однак цього року повінь знищила значну частину врожаю.

Читайте також:

  • В Україні зібрали рекордний врожай пшениці і ячменю: що буде з цінами на продукти.

  • В Україні за рік ціни на деякі продукти виросли на 70 відсотків.

  • Білорусь втратила лідерство в експорті картоплі і купує її в України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?