Експортував електроніку до РФ. У США заарештували порушника санкцій
Категорія
Світ
Дата публікації

Експортував електроніку до РФ. У США заарештували порушника санкцій

U.S. Department of Justice
США

Громадянин США, Ізраїлю та Росії Ілля Кан був заарештований у Лос-Анджелесі за підозрою в участі в багаторічній схемі з незаконного експорту чутливих технологій зі США в інтересах російського бізнесу. Йому загрожує до 20 років в'язниці.

Багато років порушував антиросійські санкції та торгував товарами подвійного призначення

У Сполучених Штатах Америки затримали бізнесмена, який в обхід санкцій постачав російським компаніям, пов'язаним із ФСБ, напівпровідники.

Про це повідомляє Міністерство юстиції США.

Громадянин США, Ізраїлю та Росії Ілля Кан був заарештований у Лос-Анджелесі за підозрою в участі в багаторічній схемі з незаконного експорту чутливих технологій зі США в інтересах російського бізнесу.

Цей бізнес було піддано санкціям уряду США після неспровокованого вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, і серед клієнтів якого є елементи російських збройних сил і Федеральної служби безпеки, – йдеться в повідомленні.

Згідно з судовими документами, Кану висунуто кримінальне обвинувачення у змові з метою порушення закону про реформу експортного контролю. У разі визнання Кана винним загрожує максимальне покарання у вигляді 20 років тюремного ув'язнення.

Деталі справи про порушення санкцій проти РФ

Кан є власником Senesys Incorporated, що базується в Каліфорнії, і Sensor Design Association, у якої є контактна адреса в Брукліні.

Він керував цими двома підприємствами, які нібито займалися "розробкою програмного забезпечення безпеки" і тестуванням кремнієвих пластин для військової авіоніки і космічних користувачів, за допомогою чого він брав участь у багаторічній змові з метою придбання й експорту чутливої та складної електроніки зі США російському бізнесу, що перебуває під санкціями, без отримання відповідних ліцензій.

Російське підприємство Акціонерне товариство "Центр досліджень і розробок "Елвіс" додали до списку організацій Міністерства торгівлі в березні 2022 року, воно зазнало санкцій Міністерства фінансів у вересні 2022 року через його вирішальну роль у сприянні вторгненню російських збройних сил в Україну.

У 2019 році Кан експортував кілька мікроконтролерів американського виробництва до компанії "Елвіс" у Росії, а у 2022 році він експортував контролери мережевих інтерфейсів американського виробництва і радіочастотний передавач до компанії "Елвіс" у Росії за допомогою угоди через Гонконг.

Кан також організував для "Елвіс" постачання напівпровідників, вироблених на Тайвані, після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Зокрема, після того, як тайванська компанія, що виробляла напівпровідники, розроблені "Елвісом", відмовилася постачати ці напівпровідники до Росії, Кан організував доставку напівпровідників для відправки до Сполучених Штатів, а потім реекспортував їх до Росії.

Кан також використовував Гонконг та інші місця по всьому світу як перевалочні пункти, щоб обійти експортні закони і правила США і приховати російських кінцевих споживачів.

Росія обходить санкції

На початку січня Зеленський уже заявляв, що Росія навчилася обходити західні санкції, які проти Москви запровадили за повномасштабне вторгнення в Україну.

Також Politico писало, що Росії значною мірою вдається обходити санкції у сфері технологій. Це дає змогу Москві виробляти зброю і продовжувати війну проти України.

Представник розвідки Чехії днями заявив, що російські спецслужби, як і раніше, активні в Європі, вони допомагають обходити санкції Європейського союзу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?