Ердоган відповів на заяву Байдена про визнання геноциду вірмен
Категорія
Політика
Дата публікації

Ердоган відповів на заяву Байдена про визнання геноциду вірмен

Ердоган відповів на заяву Байдена про визнання геноциду вірмен
Джерело:  online.ua

Президент США Джо Байден визнав масові вбивства вірмен в Османській імперії в 1915 році геноцидом. У МЗС Туреччини вимагають, щоб Байден виправив цю грубу помилку, оскільки не має права повчати Анкару. Сам президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив у втручанні у внутрішні справи країни "треті сторони".

Джерело: сайт президента Туреччини і МЗС Туреччини

Після заяви Байдена про визнання геноциду вірмен на сайті турецького лідера опублікували лист Ердогана до константинопольського вірменського патріарха Саака Машаляну. У ньому президент Туреччини заявив, що вшановує пам'ять вірмен, які загинули в 1915 році, і готовий до розвитку зв'язків з Вірменією. При цьому Ердоган підкреслив, що спроби політизації зазначених подій і перетворення їх в інструмент тиску на Анкару нікому не принесуть користі. Ердоган вважає, що розвивати зв'язки всі країни світу повинні на принципах поваги та добросусідства.

"Ми не повинні допускати забуття культури співіснування турків і вірмен, примножувати протягом сотень років і вважалася прикладом для всього людства. З повагою шаную пам'ять вірмен Османської держави, загиблих в складних умовах Першої світової війни, висловлюю співчуття їхнім онукам. Те, що дебати, які повинні були вести історики, були політизовані третіми сторонами і перетворилися на інструмент втручання проти нашої країни, - це нікому не допомогло ", - сказано в листі Ердогана.

Реакція МЗС Туреччини на визнання Байденом геноциду вірмен

У турецькому МЗС заявили, що висловлювання Байдена не мають під собою ніяких наукових і законних підстав, та й далекі від історичних реалій. У дипвідомстві підкреслили, що ні США, ні будь-яка інша країна, не мають права повчати Туреччину з даного питання.

Глава турецького МЗС Мевлют Чавушоглу назвав заяву Байдена популістською. Він вважає, що Байден потрапив під вплив радикальних вірменських кіл і антитурецьких груп, виступивши з упередженим заявою щодо подій 1915 року, і зажадав виправити "грубу помилку"

"Президент США не має ні правових, ні моральних повноважень виносити рішення з історичних питань. Заява Джо Байдена не має ніякої значущості. Анкара ніколи не уникала оцінок своєї історії. Однак ні США, ні будь-яка інша країна, не мають права повчати Туреччину по даного питання. Закликаємо президента США виправити допущену грубу помилку, не йти на поводу у кіл, які прагнуть використовувати історичні твердження для поглиблення ворожнечі, і замість цього підтримати практичні кроки по забезпеченню миру в регіоні ", - звернувся до Байдена Чавушоглу.

Крім того, в МЗС Туреччини після заяви Байдена викликали посла США в Анкарі Девіда Саттерфілда. Йому передали рішучу реакцію Анкари.

На тлі заяви Байдена 26 і 27 квітня посольства і консульства США в Туреччині оголосили про припинення своєї діяльності через небезпеку. Дипломати порекомендували уникати територій навколо урядових будівель США і бути обережними в місцях збору американців та інших іноземців.

Байден визнав геноцид вірмен - головне

24 квітня, в день 106-ї річниці початку масового винищення вірмен в Османській імперії, яка перебувала на території сучасної Туреччини, президент США Джозеф Байден офіційно назвав ці події геноцидом. На рівні окремих штатів, а також обох палат Конгресу США, американська влада ще в 2019 році визнавала вірменський геноцид, але в офіційній заяві глави Білого дому ці слова прозвучали вперше.

"Щороку в цей день ми згадуємо тих, хто загинув під час геноциду вірмен в період правління Османської імперії, і зобов'язуємося запобігати повторенню подібних злочинів. Американський народ шанує всіх вірмен, які загинули в результаті геноциду, що почався 106 років тому. США визнають геноцид вірмен не заради звинувачення кого-небудь, а заради запобігання подібних подій ", - заявив Байден.

Геноцид вірмен в 1915 році - що відомо

Геноцидом вірмен називають масову депортацію і знищення вірменського населення на територіях, підконтрольних Османської імперії. Під час масових вбивств вірменського населення загинуло, за різними оцінками, від 660 тисяч до 1,5 млн осіб.

Туреччина і Азербайджан не визнають події 1915 року геноцидом, але підтверджують численні жертви серед цього народу. Більш того, в Туреччині вимогу визнати геноцид вірмен офіційно є кримінальним злочином за статтею, яка карає за образу турецької нації та її державності.

Геноцид вірмен визнали 23 держави, а також Європарламент. Щорічно 24 квітня в річницю депортації вірменської інтелігенції зі Стамбула мільйони вірмен і представників інших національностей у всьому світі шанують жертв геноциду вірмен. У 2015 році Європарламент оголосив 24 квітня європейським Днем пам'яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?