ЄС анонсував економічні та секторальні санкції проти Білорусі
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС анонсував економічні та секторальні санкції проти Білорусі

ЄС анонсував економічні та секторальні санкції проти Білорусі
Джерело:  online.ua

Держави Євросоюзу можуть ухвалити рішення про введення проти Білорусі дійсно потужних санкцій - економічних і секторальних - після атаки на пасажирський лайнер Ryanair.

Джерело: Європейська служба зовнішніх дій

За словами високого представника ЄС Жозепа Борреля, саме це питання стане одним з головних на зустрічі рівня міністрів закордонних справ країн-учасниць, що запланована на четвер, 27 травня.

“Ми сьогодні обговоримо Білорусь, це напевно. Лише два дні минуло після того, як лідери ЄС прийняли важливе рішення по Білорусі. Ми маємо намір обговорити, як імплементувати це рішення щодо запровадження економічних та секторальних санкцій проти Білорусі… Ми розпочнемо з Білорусі, із захоплення літака та затримання двох пасажирів – це щось таке, що є абсолютно неприйнятним”, - пояснив дипломат.

Також міністри мають намір обговорити низку важливих для міжнародної спільноти теми - загострення протистояння між Ізраїлем і Палестиною, відносини з окремими країнами Африки та інші.

Боррель звернув увагу на неформальний статус зустрічі міністрів. Це говорить про те, що жодних офіційних документів не буде підписано.

“ЄС може націлитись на ключовий експорт з Білорусі, включаючи калійні добрива та газ, який транзитує країна, у відповідь на вимушену посадку літака Ryanair… Ми дійсно повинні вжити заходів, які відчує Лукашенко… Викрадення літака для затримання пасажира вимагає рішучої реакції”, - резюмував високий представник ЄС.

Приземлення лайнера Ryanair в Білорусі

Лайнер з опозиціонером Романом Протасевичем прямував з Афін до Вільнюса та не мав планів на посадку на території Білорусі. Екіпаж фактично змусили до цього, коли той знаходився вже неподалік від литовського кордону.

Вже після приземлення правоохоронці точково ідентифікували Протасевича з його дівчиною серед пасажирів та заарештували їх. Літак повернувся в небо лише 7 годин після, а бомбу так і не знайшли.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?