ЄС розповів про умови успішного запуску ринку землі в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄС розповів про умови успішного запуску ринку землі в Україні

ЄС розповів про умови успішного запуску ринку землі в Україні
Джерело:  online.ua

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас звернув увагу української влади на те, що рішення запустити ринок землі є важливим досягненням офіційного Києва, однак для його успішної роботи Євросоюз, Штати та Світовий банк очікують дотримання певних організаційних та законодавчих умов. З таким попередженням дипломат виступив під час виступу на форумі "Україна 30. Земля".

Джерело:  Twitter  пресслужби представництва ЄС в Україні

Посол ЄС розповів про 5 умов для успішного запуску ринку землі 

Матті Маасікас визнав важливі досягнення українського лідера та Кабінету міністрів щодо відкриття ринку сільгосп землі після років де-факто мораторія.

"Українська земля - вірогідно найкращa у світі й могла би нагодувати всю Європy", - наголосив дипломат.

Окрім того, він розказав про 5 головних заходів, які Європейський Союз, посольство Штатів в Україні та Світовий банк вважають вирішальними для земельної реформи:

  1. постанови Кабінету міністрів та розробка програмного забезпечення для їх імплементації, у тому числі автоматична перевірка ліміту власності на 100 га;

  2. комунікаційна кампанія для власників земель;

  3. розвиток системи моніторингу продажу/оренди землі;

  4. антикорупційний аудит Держгеокадастру;

  5. доступ до кредитів для фермерів одразу після відкриття ринку

"До земельної реформи докладено значних зусиль - важливо здійснити ці 5 кроків до 1 липня, щоб вона стала історією успіху", - підсумував європейський дипломат.

Важливі факти про ринок землі

  • Ринок землі відкривають в нашій країні з 1 липня поточного року - відповідний закон вже підписав глава держави Володимир Зеленський.

  • Закон передбачає, що найближчі три роки землю в Україні зможуть купувати тільки фізичні особи, а з 2024 року — юридичні.

  • Закон забороняє продаж землі іноземцям (право купувати землю вони отримають тільки після референдуму).

  • Також забороняється продаж державної землі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?