ЄС не зміг узгодити 10 пакет санкцій проти РФ через вимоги Польщі — Politico
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС не зміг узгодити 10 пакет санкцій проти РФ через вимоги Польщі — Politico

ЄС не зміг узгодити 10 пакет санкцій проти РФ через вимоги Польщі — Politico
Джерело:  online.ua

У річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну у ЄС так і не вийшло узгодити десятий пакет санкцій проти країни агресорки. Про це було заявили у американському медіа Politico.

Джерело: Politico

Хто блокує десятий пакет санкцій

За даними дипломатів, ЄС не зміг підписати довгоочікуваний десятий пакет санкцій проти Росії, попри досягнення домовленостей майже в усіх пунктах.

Проти виступила Польща: країна не погодилася на обмеження імпорту синтетичного каучуку, адже вважає їх заслабкими.

Польща закликала до повної заборони імпорту, але Єврокомісія, у спробах урегулювати питання з іншими країнами, які покладаються на цей імпорт, запропонувала встановити обмеження квоти на рівні 560 000 метричних тон.

Польський чиновник на умовах анонімності зазначив, що ця цифра становить навіть більше, ніж поточний імпорт. Саме Польща виступила в ролі найбільшого противника квоти, хоча й декілька інших країн з нею погодились.

Один дипломат ЄС сказав, що запропонована квота «зробить санкції безглуздими».

Як пише Politico, за даними торгівлі, імпорт з Росії не перевищував цю квоту за останнє десятиліття.

Ми не блокуємо санкції, ми просто хочемо, щоб санкції мали сенс, – зазначив польський чиновник.

Усі інші пункти були узгоджені, заявили чотири дипломати ЄС.

За їх словами, вчора увечері Єврокомісія намагалася знайти компроміс з іншими країнами. Сьогодні ж вранці відбудеться чергова зустріч послів 27 країн-членів ЄС, які спробують таки досягти угоди.

Нинішній пакет уже виключає інші спірні моменти, як-от заборона на імпорт російських алмазів, спрощення накладення санкцій на членів сімей та оточення олігархів або застосування санкцій до окремих співробітників російського «Росатому».

Заходи ЄС у річницю вторгнення

Наразі Європейський союз докладає зусиль, аби завершити угоду вчасно, у річницю повномасштабного вторгнення.

Проте додаткові обговорення ставлять під сумнів обіцянку президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн ввести 10-й пакет санкцій до 24 лютого.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?