ЄС відреагував на затвердження законів про ВККС та ВРП
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС відреагував на затвердження законів про ВККС та ВРП

ЄС відреагував на затвердження законів про ВККС та ВРП
Джерело:  online.ua

Народні депутати Верховної Ради у середу, 14 липня, ухвалили законопроєкти про діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищу раду правосуддя - це привітали на рівні офіційного диппредставництва Євросоюзу в Києві.

Джерело: Twitter

За оприлюдненими даними, офіційний Брюссель вважає відповідні рішення українського парламенту надзвичайно важливим днем для судової системи держави.

“Важливий день для майбутнього української судової системи та вітають ухвалення Верховною Радою законопроєктів 5068 і 3711-д, які реформують ВРП і відновлюють ВККС за широкої міжпартійної підтримки і за потужної підтримки президента України.

Ці закони допоможуть прокласти шлях до відновлення судової системи, що базується на принципах доброчесності й професійності і готові підтримувати партнерів задля успішного впровадження цих законів, які відроджують довіру громадян й інвесторів до судочинства”, - говориться у заяві європейського партнера.

Раніше зазначалося, що введення у чинність відповідних законопроєктів стало одним з головним факторів для подальшої співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Закон про ВРП

Законодавче рішення спрямоване на організацію повноцінної перевірки кандидатів на посади у відомстві новим органом - Етичною радою. Про це відомство відомо, що:

  • до його складу входитимуть 3 особи з суддів або суддів у відставці, визначених Радою суддів України, а також 3 експерти, визначених міжнародними організаціями;

  • воно встановлюватиме, чи відповідає кандидат на посаду члена ВРП критеріям професійної етики й доброчесності, а також надавати органу обрання/призначення список кандидатів, рекомендованих для призначення на посаду члена ВРП.

Закон про ВКСС

Це рішення передбачає, що відомство зможе розпочати повноцінну роботу, у разі призначення до його складу принаймні 11 членів із 16 - саме так було вказано у проголосованій редакції закону). Утім, мінімум 6 із них має бути з-поміж суддів чи суддів у відставці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?