ЄС використає відсутність Путіна та Сі на саміті G20 для впливу на Африку
Категорія
Світ
Дата публікації

ЄС використає відсутність Путіна та Сі на саміті G20 для впливу на Африку

ЄС використає відсутність Путіна та Сі на саміті G20 для впливу на Африку
Джерело:  online.ua

ЄС хоче скористатися відсутністю Сі Цзіньпіна та Володимира Путіна на саміті "Великої двадцятки". Зокрема планують активізувати свою роботу з країнами так званого Глобального Півдня через зустрічі з африканськими лідерами.

Джерело:  Bloomberg

ЄС використає відсутність Путіна та Сі для впливу на Африку

Видання зазначає, що скільки президенти Китаю та Росії не беруть участі у дводенній зустрічі у Нью-Делі, ЄС хоче скористатися моментом. За їхніми словами, блок із 27 країн прагне показати, що він серйозно ставиться до перегляду свого партнерства з Африкою, попри тяжку спадщину колоніалізму.

Серед тих, хто має взяти участь, - президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської ради Шарль Мішель та канцлер Німеччини Олаф Шольц. З африканської сторони до учасників увійдуть лідери Південної Африки, члена "Великої двадцятки", а також Єгипту, Нігерії та Коморських Островів, нинішніх голів Африканського союзу.

У той час як Китай і Росія впливають африканські країни, у тому числі апелюючи до антиколоніальних настроїв, вихід Путіна з чорноморської зернової угоди найсильніше вдарив по країнах, що розвиваються, потенційно залишивши Європі можливість вплинути на думку країн, які відмовилися засудити війну Росії, - зазначає видання.

За словами джерел, на саміті європейські лідери хочуть підтримати заявку Африканського союзу на постійне членство в "Великій двадцятці". Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні підтримала членство Африканського союзу у "Великій двадцятці" на останній зустрічі "Великої сімки" в Японії, і це також є пріоритетом приймаючої сторони саміту, прем'єр-міністра Індії Нарендрі Моді.

У травні, під час візиту до штаб-квартири Африканського союзу в Ефіопії, Шольц підтримав ідею для блоку стати постійним членом "Великої двадцятки", щоб дати йому більше права голосу для розв'язання глобальних проблем, таких як зміна клімату. Канцлер заявив, що Африка має відігравати важливішу міжнародну роль, щоб відобразити її зростаюче значення в дедалі більш роздробленому та багатополярному світовому порядку.

Також на саміті обговорять наслідки війни Росії проти України для глобальної продовольчої безпеки - ситуація, яка може загостритися після того, як Путін відмовився відновити зернову угоду після переговорів із президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом.

Інші теми включають зусилля щодо реформування глобальної фінансової архітектури, покращення умов для приватних інвестицій та інфраструктурних проектів в Африці, а також ситуацію в Сахельському регіоні.

Що відомо про саміт G20 в Індії

Відомо, що саміт відвідає президент США Джо Байден.

У МЗС України працюють над отриманням запрошення на саміт G20. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Микола Точицький в етері телемарафону.

Україна хоче взяти участь у саміті, том що там будуть обговорювати економічні проблеми.

Раніше стало відомо, що країну не запросили на саміт G20, що пройде 9-10 вересня в Індії.

Читайте також:

  • Чому Україну не запросили на саміт G20 в Індії — причина

  • Мирні переговори щодо України можуть пройти на саміті G20 – Bloomberg

  • Путін може приїхати на саміт G20 в Індії у вересні — Bloomberg

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?