ЄСПЛ визнав Росію винною у вбивстві експідполковника ФСБ Литвиненка
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄСПЛ визнав Росію винною у вбивстві експідполковника ФСБ Литвиненка

ЄСПЛ визнав Росію винною у вбивстві експідполковника ФСБ Литвиненка
Джерело:  online.ua

У Європейському суді з прав людини постановили визнати Росію відповідальною за вбивство колишнього співробітника тамтешньої Федеральної служби безпеки Олександра Литвиненка. Про це йдеться в рішенні суду на його офіційному сайті.

Джерело: пресцентр ЄСПЛ

Суд встановив, що російська влада не провела ефективного розслідування в РФ, яке могло б допомогти встановити факти, виявити та покарати винних у вбивстві.

Зважаючи на це, суд зобов’язав Росію виплатити дружині Литвиненка Марині компенсацію в розмірі 100 тисяч євро. Крім того, частиною зобов’язань стала компенсація судових витрат у розмірі 22,5 тисячі євро.

Нагадаємо, офіцер радянської та російської розвідок Олександр Литвиненко помер 2006 року в Лондоні. За попередньою інформацією, він став почуватися погано після того, як повечеряв з ексспівробітником Головного управління охорони РФ Андрієм Луговим. За висновками британського слідства, йому підмішали в чай радіоактивний полоній-210 депутат Держдуми від ЛДПР, згаданий Андрій Луговий (колишній колега Литвиненка по ФСБ) і бізнесмен Дмитро Ковтун, який в минулому був працівником ГРУ.

Політична позиція Литвиненка

Наприкінці 90-х років Олександр Литвиненко почав відкрито критикувати представників російської влади і особисто Володимира Путіна. З часом він став автором книг “ФСБ підриває Росію” і “Лубянське злочинне угруповання”. Литвиненко звинувачував Володимира Путіна у педофілії. На сторінках своїх книг він наводив низку доказів щодо причетності російських спецслужб до організації деяких гучних терактів у Росії, включаючи вибухи житлових будинків. У 2000 році емігрував до Великої Британії, після того як в Росії на нього було заведено кілька кримінальних справ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?