Отруйники Навального намагалися вбити письменника-опозиціонера Бикова — Bellingcat
Категорія
Світ
Дата публікації

Отруйники Навального намагалися вбити письменника-опозиціонера Бикова — Bellingcat

Отруйники Навального намагалися вбити письменника-опозиціонера Бикова — Bellingcat
Джерело:  online.ua

Журналістське розслідування Bellingcat вказало на отруйників Олексія Навального з ФСБ РФ як на виконавців замаху на відомого опозиціонера-письменника Дмитра Бикова.

Джерело: Bellingcat

Згідно з оприлюдненими даними, робітники двох підрозділів спецслужби здійснювали поїздки у локації, де в цей час паралельно був присутній діяч літератури. Зокрема, виявлено ознаки такої стежки з боку відділу з боротьби з екстремізмом Другої служби ФСБ та Інституту криміналістики ФСБ.

Підрозділ отруйників супроводжував критика режиму Володимира Путіна з травня 2018 року до квітня-2019. Кульмінацією цієї стежки став замах - агенти вирушили до Новосибірська лише за кілька годин до Бикова, який планував провести лекції у сибірських містах.

Два представники ФСБ під прикриттям залишилися одночасно з Биковим у згаданому місті 13 квітня 2019 року. Наступного ранку вони останньої миті купили квитки на московський рейс, а поет-письменник вирушив до Єкатеринбурга.

Наступного ж дня той вилетів до Уфи, але в літаку йому стало зле. Симптоми нагадували симптоми отруєння Навального торік. Він втратив свідомість після того, як лайнер сів.

Наступні 5 діб Биков провів у комі. Спочатку лікарі діагностували у нього набряк мозку й критичний рівень глюкози у крові. Лікували його під штучною вентиляцією легенів антибіотиками широкого спектру - для подолання невідомого джерела “бактеріального отруєння”.

Завдяки колегам-журналістам з “Нової газети” жертву замаху транспортували у Москву до неврологічного інституту. Там він прийшов до тями через тиждень після спроби отруєння. Виписали його 26 квітня, однак лікарні нібито не змогли встановити точні причини інциденту.

Експерти кілька разів міняли висновки щодо стану Бикова - від інсульту до “неуточнених пошкоджень головного мозку”. Водночас фахівці з хімічної зброї, які консультували Bellingcat, вказали на ознаки отруєння фосфорорганічними сполуками.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?