Естонський парламент планує перейменувати російський Калінінград на Кенігсберг
Категорія
Політика
Дата публікації

Естонський парламент планує перейменувати російський Калінінград на Кенігсберг

Естонський парламент планує перейменувати російський Калінінград на Кенігсберг
Джерело:  online.ua

Естонський парламент планує перейменувати російський Калінінград на Кенігсберг. Раніше Польща змінила офіційну назву Калінінграда на Крулевець.

Джерело: Riigikogu

Естонський парламент планує перейменувати російський Калінінград

Комісія у закордонних справах Естонії рекомендує замість російського Калінінграда використовувати історичну назву Кенігсберг.

Комісія Рійгікогу (парламент) із закордонних справ запропонувала мовній комісії Товариства рідної мови розглянути можливість використання назви Кенігсберг замість Калінінграда естонською мовою.

За словами голови комітету у закордонних справах Марко Міхкельсона, комітет дійшов висновку, що від використання Калінінграда радянських часів в естонській мові слід відмовитися, і замість неї слід використовувати історичну назву Кенігсберг.

Члени комітету на засіданні зазначили, що для міста Кінгіссепа в Росії було б доцільно використовувати більш ранню назву Ямбург або Яама.

Питання перейменування розглядатимуть у жовтні

Комісія у закордонних справах обговорила питання назви у зв'язку з постановою Рійгікогу "Пропозиція Уряду республіки щодо прийняття історичної, естонської назви Кенігсберга", внесеною фракцією Естонської консервативної народної партії, яку комісія продовжить обговорення в жовтні.

Метою законопроєкту є запропонувати уряду перейменувати Калінінград назад у Кенігсберг і здійснити всі дії, що випливають зі зміни назви.

Перейменування Калінінграда в інших країнах

У травні Польща змінила офіційну назву російського міста Калінінград на Крулевець. Таке рішення ухвалила Комісія стандартизації географічних найменувань, рекомендувавши надалі в польських документах російський Калінінград називати саме так.

Майже одразу у Литві запропонували також відмовитися від використання радянських назв російського міста Калінінград та однойменної з ним Калінінградської області.

Потім повідомлялось, що у Латвії використовуватимуть історичну назву російського Калінінграда - Караляучі або німецьку версію – Кенігсберг. Такі рекомендації надала експертна мовна комісія країни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?