Єврокомісія назвала декілька сценаріїв щодо енергетичної безпеки України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Єврокомісія назвала декілька сценаріїв щодо енергетичної безпеки України

Єврокомісія назвала декілька сценаріїв щодо енергетичної безпеки України
Джерело:  online.ua

Представники Єврокомісії та українські експерти в енергетичній сфері розглядають різні сценарії з метою забезпечення достатнього постачання газу для України. Про це за результатами 23-го саміту Україна - ЄС у Києві заявила президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.

Джерело: Twitter главиЄврокомісії

"Інша тема, в якій ми підтримуємо Україну повністю, - це енергетична безпека. Я розумію стурбованість України щодо постачань газу, зважаючи на набагато менші постачання газу від "Газпрому". Це тема не лише на цю зиму, але також на наступні зими, і тому Комісія разом із українськими експертами вивчає наразі різні сценарії, щоб забезпечити достатні постачання для України", - сказала фон дер Ляєн.

Президент Єврокомісії поручилася, що Євросоюз сприятиме збільшенню газопостачання з території країн-членів. Зокрема, йдеться про продовження роботи над проєктом реверсування потоку додаткового газопроводу зі Словаччини.

Фон дер Ляєн висловила сподівання, що Україна і надалі залишатиметься надійною транзитною країною. Під час саміту також обговорили як Україна може поліпшити свою енергетичну незалежність, а саме енергоефективність.

"Якщо ми будемо успішними в цьому, Україні більше не знадобиться імпортувати жодний газ. Вона буде незалежною та самостійною", - каже фон дер Ляєн.

Сьогодні в Києві розпочався саміт Україна-ЄС. У межах саміту заплановане підписання угоди про спільний авіаційний простір, про асоціацію України з європейською програмою фінансування досліджень та інновацій Horizon Europe і з програмою Creative Europe.

 За інформацією ЗМІ на саміті буде запущений інвестиційний пакет для України на 6,5 млрд євро, який допоможе Україні стимулювати приватно-державне інвестування в економіку.

З історії самітів Україна-ЄС

  • Перший Саміт Україна-ЄС відбувся в 1997 році, тоді було підписано угоду між Європейським Співтовариством по вугіллю та сталі та урядом України про торгівлю сталеливарними виробами .

  • Третій пройшов у 1999 році, він підтвердив намір сприяти вступу України до СОТ, початок роботи щодо запровадження зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. 16 травня 2008 року Україна стала 152-им офіційним членом СОТ.

  • На саміті 2018 року підписали угоду про виділення позики на EUR75 млн для реалізації проєкту "Підвищення безпеки автомобільних доріг у містах України". У спільній заяві за підсумками саміту учергове заявили, що підтримують територіальну цілісність України.

Читайте також:

  • В ЄС визначилися з позицією щодо України перед самітом у Києві.

  • Зеленський обговорив із Меркель і Макроном підготовку саміту “нормандської четвірки”.

  • В ЄС розширили санкції проти РФ через агресію щодо Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?