Європарламент проголосував за створення трибуналу для Путіна та Лукашенка
Категорія
Політика
Дата публікації

Європарламент проголосував за створення трибуналу для Путіна та Лукашенка

Європарламент проголосував за створення трибуналу для Путіна та Лукашенка
Джерело:  online.ua

19 січня Європейський парламент проголосував за резолюцію щодо створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Він стосуватиметься притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва РФ та Білорусі.

Джерело: Європарламент

Європарламент проголосував за створення спецтрибуналу для РФ та Білорусі

Євродепутати проголосували за резолюцію щодо притягнення політичного та військового керівництва Росії та Білорусі до відповідальності за злочин агресії проти України.

Так, резолюцію прийнято 472 голосами «за», 19 проголосували «проти» та 33 «утрималися».

Зазначаючи, що точні умови та склад спеціального трибуналу ще належить визначити, євродепутати підкреслюють, що він повинен мати юрисдикцію розслідувати не лише Володимира Путіна та політичне та військове керівництво Росії, але й Олександра Лукашенка та його наближених у Білорусі.

Депутати наголосили, що підготовча робота ЄС щодо спеціального трибуналу має розпочатися негайно та зосередитись на створенні механізмів для суду у співпраці з Україною.

Створення трибуналу, стверджують євродепутати, заповнить вакуум у міжнародному кримінальному правосудді та доповнить слідчі зусилля Міжнародного кримінального суду, оскільки він наразі не може розслідувати злочин агресії, коли йдеться про Україну.

Такий трибунал доповнить Міжнародний кримінальний суд, а не замінить його. Також спеціальний трибунал займатиметься виключно злочином агресії проти України, а не воєнними злочинами та злочинами проти людяності, скоєними Росією в Україні.

Президент України Володимир Зеленський привітав резолюцію.

Вітаю ухвалення резолюції Європейським парламентом про створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Закликаю всіх наших партнерів підтримати такий трибунал. Росія має бути притягнута до відповідальності за свою агресивну війну, справедливість має перемогти, - написав він.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?