Європарламент закликав уряд Польщі зняти заборону на аборти
Категорія
Світ
Дата публікації

Європарламент закликав уряд Польщі зняти заборону на аборти

Європарламент закликав уряд Польщі зняти заборону на аборти
Джерело:  online.ua

У вересні 30-річна полька померла від септичного шоку, тому що її лікарі не зробили рятівного аборту, чекаючи натомість, коли плід помре через обмеження на легальний аборт у Польщі. У резолюції Європарламенту, прийнятій на сьогоднішньому засіданні, євродепутати закликають польський уряд забезпечити, щоб жінки в Польщі більше не помирали через цей обмежувальний закон. Рішення підтримали 373 депутати, 124 виступили «проти», 55 утрималися.

Джерело:  European Parliament

В ЄП засуджують рішення Конституційного трибуналу від 22 жовтня 2020 року і закликають польський уряд швидко та повністю гарантувати доступ до безпечних, легальних і безкоштовних послуг з абортів для всіх жінок.

Євродепутати висловили занепокоєння , що через обмежувальне законодавство в Польщі, жінки повинні шукати небезпечні способи зробити аборт, змушені планувати поїздки за кордон, щоб спровокувати викидні або переносити вагітність проти їх волі.

“Парламент закликає держави-члени до більш ефективної співпраці для полегшення транскордонного доступу до абортів, наприклад, шляхом надання польським жінкам доступу до безкоштовного та безпечного аборту в інших національних відомствах системи охорони здоров’я в Європі”, - йдеться на сайті ЄП.

Ситуація з забороною абортів у Польщі стає все більш резонансною

Підкреслюючи, що рішення щодо абортів є ще одним прикладом політичного захоплення судової влади та системного краху верховенства права в Польщі, депутати Європарламенту просять Раду включити це питання до свого розслідування ситуації з верховенством права в Польщі.

За останній рік зробили аборт 34 тисячі польських жінок

22 жовтня 2020 року Конституційний трибунал Польщі визнав положення Закону про умови переривання вагітності 1993 року неконституційним. Цей акт дозволяв робити аборти у випадках, коли пренатальний тест або інші медичні міркування вказували на високу ймовірність важкої і незворотної вади плоду або невиліковної його хвороби. Це спричинило фактичну заборону абортів, оскільки переважна більшість легальних абортів у Польщі була заснована на цих підставах.

За останні 10 місяців лише 300 польських жінок звернулися до послуг переривання вагітності в лікарнях на підставі загрози життю та здоров’ю. Натомість лише за останній рік організація «Аборт без кордонів» допомогла 34 тисячам жінок з Польщі позбавитися від власних дітей з допомогою аборту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?