Євросоюз і США висловили претензії Україні у Всесвітній день свободи преси
Категорія
Україна
Дата публікації

Євросоюз і США висловили претензії Україні у Всесвітній день свободи преси

Євросоюз і США висловили претензії Україні у Всесвітній день свободи преси
Джерело:  online.ua

3 травня весь світ відзначає Всесвітній день свободи преси. У цей день Євросоюз і США звернулися до влади України - вони закликали Київ знизити вплив олігархів на ЗМІ і забезпечити безпеку журналістам.

Джерело: Facebook місії Європейського Союзу в Україні

У зверненні дипломатів ЄС вітається прогрес України в сфері свободи медіа та вираження поглядів, що також сприяло просуванню демократичних реформ і боротьби з корупцією. При цьому наголошується, що на шляху до свободи існують перешкоди, про які йдеться в спеціальному звіті платформи Ради Європи щодо сприяння захисту журналістики і безпеки журналістів.

В ЄС закликали владу України:

  • знизити значний вплив олігархів на медіа, заохочувати редакційну незалежність;

  • боротися з безкарністю за злочини, вчинені проти журналістів і видань - розслідування таких злочинів повинні бути достовірними і прозорими, вони не повинні залишатися безкарними;

  • забезпечити захист журналістів від залякування і харасмента, запобігти перешкоджанню їх роботі щодо висвітлення питань, які стосуються пандемії COVID-19.

"Професійні та незалежні журналісти першими реагують на" інфодемію", яка супроводжує глобальну пандемію COVID-19. Правдиві новини, які ми отримуємо від них щодня, мають важливу роль у формуванні нашого імунітету до вірусу дезінформації", - йдеться в зверненні ЄС в Україні.

Всесвітній день свободи преси - звернення США до України

Прес-аташе посольства США в Україні Деніел Лангенкемп в зверненні до України у Всесвітній день свободи преси закликав Київ до здійснення правосуддя щодо загиблих в Україні журналістів Павла Шеремета, Георгія Гонгадзе, Вадима Комарова та інших.

"У #WorldPressFreedomDay ми вшановуємо незалежні засоби масової інформації, які відіграють важливу роль у захисті демократії, надаючи надійну інформацію, щоб допомогти громадянам боротися з корупцією, захищати права людей і протистояти дезінформації. Ми закликаємо до здійснення правосуддя по відношенню до журналістів, таких як Павло Шеремет, Георгій Гонгадзе, Вадим Комаров та інших ", - заявив Лангенкемп.

Всесвітній день свободи преси - що означає цей день

  • Всесвітній день свободи преси був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в грудні 1993 року.

  • У цей день весь світ має можливість заявити про прихильність принципам свободи преси, проаналізувати стан справ в світі щодо свободи слова, затвердити заходи щодо захисту засобів масової інформації від спроб обмежити свободу друку, віддати данину пам'яті журналістів, загиблих при виконанні свого професійного обов'язку.

  • У 2021 року День свободи преси проходить під девізом "Інформація як суспільне благо".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?