Євросоюз оприлюднив рішучий план протидії Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз оприлюднив рішучий план протидії Росії

Євросоюз оприлюднив рішучий план протидії Росії
Джерело:  online.ua

Євросоюз представив стратегію щодо подальших відносин з Росією. У ній міститься план протидії агресії Кремля в усіх сферах, в тому числі проти України

Джерело: офіційний сайт Євросоюзу

Стратегія відносин ЄС з Росією заснована на трьох принципах - відштовхування, стримування і взаємодія. У документі зазначено, що Росія:

  • підриває міжнародне право і ключові принципи ОБСЄ та Ради Європи, які вона взяла на себе зобов'язання виконувати;

  • намагається впливати, втручатися і дестабілізувати ЄС таі його держави-члени, а також країни-партнери;

  • використовує політичні репресії, в тому числі проти прав людини і основних свобод, щоб зберегти нинішній політичний і економічний порядок в країні.

У документ включено п'ять пунктів, які були схвалені в 2016 році:

  1. Повне виконання мінських угод як ключова умова змін у відносинах Росії і ЄС;

  2. Зміцнення відносин зі східними партнерами ЄС та іншими сусідами;

  3. Підвищення стійкості ЄС;

  4. Виборча взаємодія з Росією там, де це відповідає інтересам ЄС;

  5. Підтримка громадянського суспільства в Росії і контактів людей на особистому рівні.

Як ЄС буде протидіяти Росії

ЄС продовжуватиме виступати проти порушень прав людини і виступати на захист демократичних цінностей, в тому числі на міжнародних форумах, а також заявляти про систематичні порушення Росією міжнародного права в Україні, Грузії та інших країнах.

ЄС підтвердить свою підтримку Україні та її територіальної цілісності, суверенітету і незалежності - Росію закличуть взяти на себе визнати стороною конфлікту на Донбасі і повністю виконати Мінські угоди. ЄС буде протидіяти політиці незаконної видачі російських паспортів на окупованих територіях України і боротися з російською пропагандою.

Стримувати агресію Росії ЄС пропонує більш систематично і узгоджено, в координації з партнерами НАТО і Великої сімки. Зокрема, пропонується розвивати кібербезпеку і обороноздатність Євросоюзу, зміцнювати потенціал проти гібридних загроз і використовувати можливості, які дає перехід на альтернативні джерела енергії.

Окрему увагу приділено захисту енергобезпеці партнерів ЄС, в тому числі правильної реалізації угоди про транзит газу через Україну. В Євросоюзі обіцяють працювати для повної реалізації потенціалу Східного партнерства і допомагати сусідам з реформами.

Як ЄС співпрацюватиме з Росією

Для просування своїх власних інтересів ЄС хоче залучати Росію до вирішення кількох ключових питань, таких як боротьба з пандемією коронавіруса і боротьба зі зміною клімату та іншими екологічними проблемами.

ЄС планує розширювати контакти між людьми, що передбачає спрощення візового режиму для деяких громадян Росії, а також посилить підтримку російського громадянського суспільства та правозахисників.

Також Брюссель має намір продовжити співпрацю з Росією як з регіональних питань по Лівії, Афганістану та Близькому сходу, так і по глобальним, таким як загрози розповсюдження ядерної зброї і тероризму.

Реакція Росії на стратегію ЄС

У російських політиків стратегія ЄС викликала "почуття гіркоти". Зокрема, російський посол у Франції Олексій Мєшков, вважає, що автори цього документа нічого не знають про відносини Росії з Європою, які розвивалися десятиліттями. Офіційна Москва сподівається, що стратегія в поданому вигляді не буде остаточно затверджена на саміті ЄС, який відбудеться 24-25 червня.

У МЗС РФ заявили, що у людей, які придумали таку концепцію, "проблеми зі знанням історії, сприйняттям реальності і переважанням фобій над креативним світосприйняттям".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?