Євросоюз озвучив Україні пропозицію щодо закупівель газу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Євросоюз озвучив Україні пропозицію щодо закупівель газу

Євросоюз озвучив Україні пропозицію щодо закупівель газу
Джерело:  online.ua

Під час візиту до Києва очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн офіційно запросила Україну до Енергетичної платформи для спільних закупівель газу. З такою пропозицію політикиня виступила під час пресконференції з українським лідером Володимиром Зеленським.

Джерело: сайт Офісу президента України

Євросоюз запросив Україну до платформи спільних закупівель газу

Ми запрошуємо Україну до нашої Енергетичної платформи для спільних закупівель газу... Ви знаєте принцип: ми хочемо якнайкраще використати нашу спільну ринкову силу. Тож ми подолаємо цю зиму, дорогий Володимире, і багато наступних, - пообіцяла президентка Єврокомісії.

Що відомо про плани ЄС щодо закупівель газу

Як уже згадувалося раніше, Єврокомісія хоче, щоб члени блоку розпочали спільно купувати газ задовго до літа. Це хочуть робити для того, щоб не допустити кризу поставок наступної зими.

Комісія має намір опублікувати обсяги газу, які європейські країни планують спільно купувати, на початку весни, щоб залучити пропозиції від постачальників. Країни ЄС повинні забезпечити участь своїх місцевих компаній в агрегації попиту на газ в обсягах, еквівалентних 15% газу, необхідного для заповнення сховищ цієї країни до 90% потужності, - йдеться в повідомленні.

Іноземні експерти звертають увагу на те, що загалом по Євросоюзу ця 15-відсоткова потреба сягає приблизно 13,5 млрд кубометрів газу.

Що важливо розуміти, це невелика частина від загального обсягу імпорту газу, який у 2021 році, як стверджує Євростату становив 338 млрд кубометрів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?