Євросоюз повністю відмовився від одноразового пластику
Категорія
Світ
Дата публікації

Євросоюз повністю відмовився від одноразового пластику

Євросоюз повністю відмовився від одноразового пластику
Джерело:  online.ua

З 4 липня у всіх країнах Євросоюзу заборонено продавати продукцію з одноразового пластику. Відповідна заборона набула чинності напередодні.

Джерело: Twitter єврокомісара з навколишнього середовища Віргініюс Сінкявічюса

"Європа прощається з одноразовими пластиковими тарілками, столовими приборами, соломинками, паличками для повітряних куль і ватяними паличками, контейнерами для їжі і напоїв з пінополістиролу!", - написав Сінкявічюс.

Як відомо, відповідний закон Європарламент прийняв ще в 2019 році, але набув чинності він лише зараз. З сьогоднішнього дня всі країни Євросоюзу зобов'язані прибрати всі одноразові пластикові вироби з продажу.

Заборона на одноразовий пластик в ЄС - що в списку

Під заборону потрапили: вушні палички, соломинки для пиття, мішалки для напоїв, пластикові тарілки, вилки, ножі і ложки, палички для повітряних кульок, а також стаканчики та контейнери для їжі. Також не можна використовувати пакети із пластику, який розкладається під дією кисню. Всі вироби з пластику, які потрапили під заборону, як підрахували в Євросоюзі, складають близько 70% сміття на пляжах і у водоймах.

Поки в ЄС дозволили не відмовлятися негайно від пластикових пакетів, пляшок, контейнерів для їжі і напоїв, гігієнічних продуктів і вологих серветок. Але їх виробників зобов'язали платити за переробку своєї продукції.

Заборона пластика в Україні

1 червня народні депутати Верховної Ради підтримали законопроєкт, що стосується суворого обмеження в поширенні і обігу пластикових пакетів на території України. Він передбачає заборону на поширення пластикових пакетів в магазинах, аптеках, закладах громадського харчування або надання послуг. Він вступить в силу з 1 січня 2022 року.

Законом передбачена заборона в Україні на надтонкі пластикові пакети, тонкі пластикові або біорозкладні пакети.

Підприємства та їх працівники будуть нести відповідальність за поширення пластикових пакетів. За порушення закону передбачили штрафи. Якщо закладу харчування, торгівлі або надання послуг зловлять на поширенні пластикових пакетів, їм загрожує від 8 500 до 17 000 грн штрафу. За повторне порушення закону протягом трьох років штраф вже буде великим: від 17 000 грн до 34 000 грн.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?