Євросоюз відповів на пропозицію команди Зеленського щодо стримування Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Євросоюз відповів на пропозицію команди Зеленського щодо стримування Росії

Євросоюз відповів на пропозицію команди Зеленського щодо стримування Росії
Джерело:  online.ua

Євросоюз не готує нові санкції проти Росії через Україну. Але в ЄС визнають, що зараз спостерігається найбільше скупчення російських військ біля українських кордонів за весь час, а ризик подальшої ескалації ситуації очевидний.

Джерело: пресслужба Ради ЄС.

Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками онлайн-засідання Ради ЄС, яке відбулося 19 квітня по питанню України, висловив стурбованість нарощуванням військ. Він сподівається, що Росія припинить ескалацію і запевнив, що ЄС "збільшить дипломатичні зусилля" на підтримку України.

"Російське нарощування військових сил дуже турбує. Понад 150 тисяч російських військових знаходяться на кордоні України і в Криму. Це найбільше скупчення російської армії біля кордонів України, яке коли-небудь було. Ми сподіваємося, що це зосередження припиниться згідно із заявами, які були адресовані президенту Путіну канцлеркою Меркель, президентом Байденом ", - заявив Боррель.

Глава європейської дипломатії уточнив, що всі міністри країн ЄС одноголосно висловилися за повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, але нагадали міністру закордонних справ України Дмитру Кулебі, який брав участь в засіданні, про необхідність сталого прогресу в реформах.

Боррель також зазначив, що на засіданні глав МЗС ЄС ніхто не підняв тему нових санкцій відносно Росії. При цьому він додав, що "все може змінитися".

Україна запропонувала ЄС план щодо стримування Росії - що він передбачає

На засіданні Ради ЄС Кулеба представив Європейському союзу покроковий план щодо стримування Росії від ескалації агресії проти України. Ключовий пункт цього плану - введення нових санкцій проти Росії, тільки вже не персональних, а секторальних.

"На засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС поінформував колег про небезпечний курс РФ на загострення. Я запропонував покроковий план дій для стримування подальшої ескалації РФ. Основний елемент: підготовка нового пакета секторальних санкцій", - повідомив Кулеба.

Що відбувається на кордонах України з боку Росії

  • Рівень військової загрози з боку Росії високий, в даний час до кордонів прибули додаткові сили і загальна чисельність військових РФ досягає вже 103 тисяч осіб.

  • У ЗСУ допускають, що Росія направить до українських кордонів ще 9-10 батальйонно-тактичних груп і загальна чисельність буде 110 тисяч військових РФ.

  • Тільки протягом 17-19 квітня в Чорне море увійшли чотири російські бойові кораблі - "Кандопога", "Олександр Остраковський", "Калінінград" і "Корольов". Ці бойові кораблі належать до класу десантних і кожен з них може десантувати до 10 танків або бронемашин та 340 морських піхотинців.

  • Росія не приховує, що в Криму розміщене угруповання 58 загальновійськової армії, яке там проходить навчання із застосуванням танків Т-72Б3. Всього в Крим перекинуто вже 42 тисячі російських військовослужбовців.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?