Євросоюз задумався про припинення видачі віз білорусам
Категорія
Світ
Дата публікації

Євросоюз задумався про припинення видачі віз білорусам

Євросоюз задумався про припинення видачі віз білорусам
Джерело:  online.ua

Євросоюз готує екстрену допомогу Литві на тлі масштабного прибуття нелегальгих мігрантів через територію Білорусі. Крім фінансової підтримки, розглядається варіант припинення видачі європейських віз білорусам.

Джерело: LRT

Комісар ЄС з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон 12 липня на засіданні комітетів Європарламенту, де обговорювали ситуацію на кордонах Литви, розповіла, як нелегальні мігранти потрапляють в Литву через територію Білорусі.

"Схоже, що влада Білорусі сприяє нелегальній міграції, ймовірно - у відповідь на санкції ЄС і підтримку Литвою громадянського суспільства в Білорусі ... Точна "схема" ще розслідується, але зараз є підстави вважати, що мігранти прибувають до Мінська зі Стамбула і Багдада - і таких рейсів є по кілька в день - а потім їм допомагають потрапити до литовського кордону", - розповіла вона.

Йоханссон зазначила, що ЄС в цій ситуації готовий задіяти всі можливі інструменти, щоб зупинити шантаж з боку режиму Лукашенка. Вона уточнила, що Єврокомісія надасть Литві 10 млн євро для реагування на безпрецедентний наплив мігрантів через територію Білорусі і розгляне також інші варіанти підтримки.

ЄС може припинити видачу віз білорусам

Як заход реагування на міграційну кризу в Литві Євросоюз може розглянути питання про припинення видачі віз громадянам Білорусі. При цьому Йоханссон запевнила, що Брюссель збереже контакт з "простими людьми" Білорусі.

"Я також відповідаю за візову політику і можу сказати, що ЄС готовий вжити заходів щодо припинення віз для білорусів в даній ситуації. Ми, звичайно, повинні забезпечити контакт з простими білоруськими людьми, але це те, що можна обговорити. Міграційну проблему не можна перетворювати в інструмент для досягнення політичних цілей. Литва повинна отримати достатню підтримку від Євросоюзу ", - підкреслила комісар ЄС.

Литва оголосила НС через приплив нелегальних мігрантів з Білорусі

2 липня керівництво Литви оголосив режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації у зв'язку з дедалі більшим потоком нелегальної міграції з боку Білорусі. За даними прикордонної служби балтійської держави, число нелегальних мігрантів зросла в 11 разів у порівнянні з минулим роком.

Міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте називає виник міграційний криза початком гібридної війни Лукашенко, який відмовився затримувати мігрантів на білоруській території.

Криза з мігрантами в Вільнюсі вважають помстою Лукашенко за надання притулку представникам білоруської опозиції, а також відповіддю на критику в ситуації з примусовою посадкою лайнера Ryanair і подальшим затриманням опозиційного блогера Романа Протасевича.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?