Фейкові COVID-сертифікати в Дії: Мінцифри оцінило ризики
Категорія
Україна
Дата публікації

Фейкові COVID-сертифікати в Дії: Мінцифри оцінило ризики

Фейкові COVID-сертифікати в Дії: Мінцифри оцінило ризики
Джерело:  online.ua

У Міністерстві цифрової трансформації виступили з уточненням стосовно ризиків підробки COVID-сертифікатів із подальшим внесенням цих документів у сервіс державних послуг “Дія”.

Джерело: брифінг заступника міністра Олексія Вискуба

За словами посадовця, наразі нібито не може бути відповідних підробок на рівні сервісу, а фейковий сертифікат може з’явитися виключно за участі лікаря, оскільки саме ця людина реєструє дані про вакцинацію в електронній системі охорони здоров’я.

“Джерелом даних для цифрового COVID-сертифікату у “Дії” є електронна система охорони здоров'я, власником якої є МОЗ. Дані у цю систему вносить лікар, який безпосередньо робив вакцинацію. Наразі можна впевнено стверджувати, що взагалі як такої підробки цифрових COVID-сертифікатів бути не може. А неправдивий або нечесний сертифікат у “Дії” може з'явитися, лише якщо лікар візьме на себе таку відповідальність внести неправдиві дані у електронну систему охорони здоров'я”, - уточнив Вискуб.

Він пояснив, що внесення неправдивих даних до системи охорони здоров’я - злочин.

Згідно з заявою начальника Департаменту кіберполіції Національної поліції України Олександра Гринчака, правоохоронні органи вже зареєстрували три подібні інциденти, які влаштували лікарі.

Він прямо додав, що шахрайство - це спроба запропонувати особі підроблений COVID-сертифікат, за який вона сплачує гроші. Сертифікату фактично вона не отримує у цьому випадку.\

“Коли ми говоримо про підроблені COVID-сертифікат або ПЛР-тест, то це кваліфікується як підробка документів — 358 ККУ. А коли сімейний лікар вносить неправдиві відомості у систему охорони здоров'я, то його дії кваліфікуються за статтею 362 ККУ (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї)”, - резюмував Гримчак.

Своєю чергою Вискуб проінформував, що аплікація “Дія” наразі встановлена на смартфонах понад 7 мільйонів українських громадян. В цілому майже півтора мільйона людей згенерували цифрові сертифікати у цьому державному сервісі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?