Фільм "20 днів у Маріуполі" став номінантом американської премії DGA
Категорія
Культура
Дата публікації

Фільм "20 днів у Маріуполі" став номінантом американської премії DGA

DGA
Маріуполь

На 76-ту премію Гільдії режисерів Америки (Directors Guild of America, DGA) за 2023 рік номіновано українського режисера Мстислава Чернова зі стрічкою "20 днів у Маріуполі".

Український фільм “20 днів в Маріуполі” став номінантом престижної премії

На 76-ту премію Гільдії режисерів Америки номіновані український режисер Мстислав Чернов із фільмом "20 днів у Маріуполі" та режисер США з українським корінням Андрій Парех, який ставив восьмий епізод "Америка вирішує" серіалу "Спадкоємці" від HBO.

Перелік номінантів 9 січня з'явився на сайті Гільдії.

Фільм "20 днів у Маріуполі" потрапив у категорію "Видатні режисерські досягнення в документалістиці". Із ним змагатимуться такі стрічки:

  • "Бобі Вайн: народний президент" (реж. Крістофер Шарп і Мозес Бвайо);

  • "За межами утопії" (реж. Мадлен Ґевін);

  • "Незмінний: історія Майкла Дж. Фокса" (реж. Девіс Ґуґґенгейм);

  • "Місто Кокомо" (реж. Д.Сміт).

Восьма серія "Америка вирішує" 4-го сезону комедійно-драматичного телесеріалу від HBO "Спадкоємці" потрапила до номінації "Видатні режисерські досягнення в драматичному серіалі". Інші фільми в категорії:

  • "Довго, довго" — третій епізод американського постапокаліптичного драматичного телесеріалу "Останній з нас", реж. Пітер Хоар;

  • "Репетиція" з серіалу "Спадкоємці", реж. Беккі Мартін;

  • "Весілля Коннора" з серіалу "Спадкоємці", реж. Марк Майлод;

  • "Пікнік" зі "Спадкоємців", реж. Шарі Спрінгер Берман, Роберт Пульчіні.

Переможців у всіх категоріях буде оголошено на 76-й щорічній церемонії DGA Awards 10 лютого 2024 року.

Премія Гільдії режисерів Америки – щорічна американська премія за видатні досягнення в області режисури кіно і телебачення. Нагороду у 1948 році заснував президент DGA Джордж Маршалл. Номінації розподіляються на дві великі групи – кіно й телебачення. Лише 7 разів з моменту заснування премії DGA найкращий режисер за версією цієї нагороди потім не отримував "Оскара".

Що відомо про фільм "20 днів у Маріуполі"

"20 днів у Маріуполі" – це режисерський дебют воєнного кореспондента, фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова. Стрічка розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року.

До створення картини долучилися фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію. Кіно стало найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року, зібравши 500 тисяч грн тільки за перший вікенд прокату.

Фільм потрапив одразу до двох категорії "Оскара-2024" як найкращий документальний та міжнародний фільм.

Світова прем'єра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США "Санденс", де фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Також робота номінована на приз глядацьких симпатій в американському конкурсі документальних фільмів Cinema Eye Awards, на звання "Видатний продюсер документального кіно 2024 року" від Американської гільдії продюсерів, а ще стрічка претендує на Шевченківську премію-2024.

До того ж "20 днів у Маріуполі" отримали:

  • спеціальну нагороду Тіма Гетерінгтона на фестивалі документального кіно Sheffield DocFest 2023 у Великій Британії;

  • нагороду Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США);

  • нагороду DocAviv (Ізраїль);

  • нагороду DocEdge (Нова Зеландія);

  • премію Cinema for Peace (Німеччина);

  • премію Royal Television Society (Велика Британія);

  • перемогу в національному повнометражному конкурсі "DOCU/Україна" 20-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA;

  • приз глядацьких симпатій на Міжнародному фестивалі документального кіно IDFA 2023 в Амстердамі.

Кінокритики та глядачі також сприйняли стрічку позитивно: на сайті Rotten Tomatoes фільм отримав рейтинг 100 % та відзнаку "Сертифікована свіжість", яка присуджується фільмам із найкращими рецензіями. Рейтинг на платформі IMDb – 8,5, на Metacritic – 83 бали з позначкою must-see.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?