Фільми жахів можуть бути корисними для психіки - вчені
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Фільми жахів можуть бути корисними для психіки - вчені

Фільми жахів можуть бути корисними для психіки - вчені
Джерело:  online.ua

Науковці відкрили несподіваний ефект хорорів - вони можуть допомогти психічному здоров'ю. Дослідники кажуть, що фільми жахів здатні принести емоційну розрядку і зменшити тривожність.

Джерело: cnet.

До такого висновку дійшли психологи з Чиказького університету. Вони запевняють, що перегляд серіалів і фільмів у жанрі жахів допомагає деяким людям впоратися з тривожним розладом, а також пережити страх і хвилювання в реальному житті.

Реакція страху - це система, яку тіла наших предків еволюціонували, щоб пережити загрози, наприклад, напад ведмедя. В ситуації страху виробляються гормонами стресу, такі як кортизол та адреналін, частішає пульс, артеріальний тиск та дихання починають пришвидшуватися, що дозволяє швидко діяти. Коли загроза зникає, за реакцією страху йде реакція «відпочинок і перетравлення», яка спонукає наше тіло заспокоїтися і повернутися до вихідного стану.

Але у людей з тривогою чи травмою реакція боротьби чи втечі порушена. Їхній мозок реагує на звичайні повсякденні події так, ніби вони становлять серйозну загрозу для життя. І тому, що немає ніякої реальної загрози, тільки загальне, нечітке почуття приреченості, вони рідко отримують якесь розслаблення або полегшення.

Такі фільми допомагають людям з тривогою відвернути мозок від зовнішніх подразників, переключивши увагу на сюжет, та отримати полегшення наприкінці.

“Якщо хтось відчуває занепокоєння, він може виявити, що жах допомагає йому перестати думати про інші речі у своєму житті. Жах змушує глядача зосередитися – монстр на екрані притягує нас і фокусує нашу увагу”, – говорить один з дослідників Колтан Скривнер.

Бум жахів під час пандемії COVID-19

Автори матеріалу відзначають, в 2020 році фільми жахів були дуже популярні.

На початку пандемії коронавірусу в США трилер "Зараження" став одним з найбільш затребуваних фільмів на iTunes. Дані з програми для цифрових фільмів Movies Anywhere показали значний сплеск інтересу до "ескапістських фільмів, таких як жахи та трилери". У травні 2020 року продажі жахів у додатку зросли на 194% порівняно з травнем 2019 року.

Скривнер був провідним автором дослідження у січні 2021 року, яке виявило, що шанувальники жахів були більш психологічно стійкими під час пандемії.

Водночас, відзначається, що хороший жах має бути досить страшним, щоб утримати увагу людини і стимулювати реакцію страху, але не настільки страшним, щоб вона відчувала себе перевантаженою або травмованою. Це залежить від індивідуального порогу глядача.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?