Фінляндія буде розслідувати воєнні злочини російського неонациста Петровського
Категорія
Світ
Дата публікації

Фінляндія буде розслідувати воєнні злочини російського неонациста Петровського

Ян Петровський
Джерело:  Yle

У прокуратурі Фінляндії вирішили розпочати попереднє розслідування воєнних злочинів колишнього командувача диверсійно-штурмової розвідувальної групи “Русич” Яна Петровського (Воїслава Тордена).

Фінляндія розслідуватиме злочини Петровського

Yle зазначає, що попереднє є розслідування ведеться у Фінляндії, оскільки раніше суд відмовився екстрадувати Петровського в Україну.

За даними прокуратури, справи стосуються дій проти поранених або полонених українських військових, що мали місце до повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Фінляндія має право розслідувати ймовірні воєнні злочини в Україні, оскільки йдеться про так званий міжнародний злочин.

Відповідно до Кримінального кодексу Фінляндії, міжнародний злочин - це злочин, покарання за який ґрунтується на міжнародній угоді, яка є обов'язковою для Фінляндії. У цьому випадку, незалежно від місця дії, до нього застосовується фінське право.

Що відомо про справу Яна Петровського

В Україні Яна Петровського підозрюють в участі у терористичних злочинах у лавах «Русича» у 2014-2015 роках на Донеччині та Луганщині. Йому загрожує до 15 років за ґратами.

Петровського заарештували в липні в аеропорту Гельсінкі-Вантаа за підозрою в участі в діяльності терористичної групи та підтримці діяльності терористичної групи.

8 грудня Верховний суд Фінляндії звільнив Петровського, вирішивши, що Фінляндія не може передати його Україні оскільки його можуть помістити у в'язницю, умови якої не відповідають вимогам гуманного ставлення Європейської конвенції з прав людини.

У той же день прикордонна служба негайно знову взяла його під варту відповідно до Закону про іноземців. Він перебуває в санкційному списку ЄС і йому заборонений в'їзд до Фінляндії.

Однак, за словами його адвоката, він має дійсний дозвіл на проживання у Фінляндії, тому що у країні навчається його дружина.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?