Фінляндія оголосила основну версію пошкодження газогону Balticconnector
Категорія
Світ
Дата публікації

Фінляндія оголосила основну версію пошкодження газогону Balticconnector

NewNew Polar Bear
Джерело:  Yle

Причиною пошкодження газогону Balticconnector вважають китайське судно Newnew Polar Bear. Фінські слідчі відтворили послідовність подій, що спричинили пошкодження. 

Що пошкодило Balticconnector

Національне бюро розслідувань (НБР) знайшло великий якір поруч із місцем, де рано вранці в неділю 8 жовтня було пошкоджено газопровід.

На прес-конференції представник НБР повідомив, що на морському дні з одного боку пошкодженого трубопроводу було знайдено широкий слід, а з іншого боку — вузький відбиток, який тягнеться на схід на кілька кілометрів.

НБР раніше заявляв, що розслідує рух судна NewNew Polar Bear під прапором Гонконгу, яке належить китайській фірмі, яке збіглося з часом і місцем пошкодження трубопроводу.

Дані морського руху показали, що судно перетнуло трубопровід Balticconnector саме в той момент, коли в районі трубопроводу був зареєстрований гучний шум.

9 жовтня фотографія судна NewNew Polar Bear, пришвартованого в порту Санкт-Петербурга, з’явилася на сайті Russian Port News — через день після пошкодження трубопроводу.

Попереднє дослідження морського дна фінськими дослідниками привело до виявлення великого об’єкта, який, як тільки його підняли на поверхню, виявився якорем корабля.

На наступному етапі розслідування буде встановлено, чи було пошкодження трубопроводу навмисним чи ні.

Що відомо про Balticconnector

Трубопровід Balticconnector розташований у Балтійському морі між Фінляндією та Естонією.

Відразу після пошкодження трубопроводу та подальшого витоку газу фінська влада заявила, що інцидент, ймовірно, став результатом "зовнішньої діяльності".

Міністерство закордонних справ Китаю закликало Фінляндію розслідувати інцидент "об'єктивно, справедливо і професійно".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?