Кораблі РФ та Китаю були поряд з газогоном Balticconnector під час аварії
Категорія
Світ
Дата публікації

Кораблі РФ та Китаю були поряд з газогоном Balticconnector під час аварії

Poliisi
Balticconnector

Слідчий Центральної кримінальної поліції встановив судна, які були в районі Balticconnector на момент його розгерметизації. Серед них – Newnew Polar Bear під прапором Гонконгу та російський "Севморпуть".

Поліція Фінляндії веде розслідування

Поліція Фінляндії, яка веде розслідування розгерметизації підводноого газопроводу Balticconnector, заявляє про два судна під прапором РФ і Гонконгу, які перебували поруч в момент інциденту.

Слідчий Центральної кримінальної поліції Фінляндії Рісто Лохі сказав, що інформація з відкритих джерел дозволила встановити судна, які були в районі Balticconnector на момент його розгерметизації. Серед них – Newnew Polar Bear, який ходить під прапором Гонконгу, та російський "Севморпуть".

Поліція здійснила слідчі заходи, приміром, щодо Newnew Polar Bear і "Севморпути", але також і стосовно інших суден, які, згідно з даними, були присутні в районі на момент ушкодження, – пояснив Лохі.

Ця перевірка передбачає, серед іншого, аналіз маршрутів руху суден, історію їхньої експлуатації та попередню діяльність, й здійснюватиметься "спільно з відомствами інших держав", додав представник фінської кримінальної поліції.

Естонські ЗМІ теж мають свою версію аварії на газогоні

Раніше про присутність російського та китайського суден у районі газогону

написала естонська газета Postimees. За даними її джерела, Newnew Polar Bear була майже безпосередньо біля труби в момент, коли там почалась розгерметизація; крім того, китайське судно, за даними транспондера, у цей момент пригальмувало й потім знову продовжило рух.

Це питання є настільки чутливим для влади Естонії, що вона прагне не розголошувати ймовірних підозрюваних. Минулого тижня також відбулись переговори естонських та китайських дипломатів – хоча й невідомо, чи стосовно ситуації з Balticconnector.

Як відомо, у ніч на 8 жовтня оператори помітили аномальне падіння тиску у газопроводі Balticconnector, що сполучає Естонію з Фінляндією через Фінську затоку. Згодом з’ясувалося, що пошкоджений також телекомунікаційний кабель неподалік.

Генсек НАТО у зв'язку з інцидентом розповів, що Альянс посилив захист підводної інфраструктури після диверсії на "Північних потоках", але теж зазначив, що гарантовано захистити такі об'єкти неможливо.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?