Фінська енергетична компанія Fortum Oyj подала позов проти Росії
Категорія
Економіка
Дата публікації

Фінська енергетична компанія Fortum Oyj подала позов проти Росії

Суд
Джерело:  Bloomberg

Fortum звинувачує російську владу у "порушенні зобов'язань за інвестиційним договором" та ініціювала арбітражне провадження.

Fortum Oyj подала позов проти Росії з вимогою компенсації

Фінська енергетична компанія Fortum Oyj судиться з Росією, вимагаючи компенсацію у кілька мільярдів євро за незаконне захоплення своїх активів.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

У заяві, оприлюдненій у вівторок, компанія повідомила, що вимагає від Росії "декількох мільярдів євро" компенсації за вартість своїх акцій у ПАТ "Фортум" та інших інвестицій в країні.

Fortum направила повідомлення про спір до Росії ще у липні, як перший необхідний крок у юридичному процесі, але влада країни-агресора так і не розпочала діалогу з компанією.

У травні 2023 року Fortum заявила, що спише залишкову вартість свого російського підрозділу, який був захоплений Кремлем у відповідь на замороження активів європейськими країнами. За другий квартал 2023 року компанія зафіксувала збитки на суму 1,7 млрд євро (1,8 млрд дол США).

Fortum Oyj – фінська енергетична компанія, що займається виробництвом, розподілом та продажем електроенергії та тепла.

Заморожені кошти РФ треба використати на вібудову України — експерти

Група експертів-юристів заявила, що конфіскація заморожених активів Центробанку РФ не суперечить міжнародному праву з огляду на масштаби вторгнення Росії в Україну.

Про це пише Bloomberg.

Європейський Союз, країни "Великої сімки" та Австралія заморозили близько 260 млрд євро активів, причому понад дві третини з них — в ЄС.

Всі есперти згодні з тим, що ці кошти повинні залишатися недоступними для Росії, якщо вона не погодиться допомогти у відновленні України, але поки що вони розходяться в думках щодо законності повної конфіскації цих активів, – пише видання.

Лист, який був розісланий по столицях G-7 і отриманий агентством Bloomberg, підписали десять експертів з міжнародного права та практиками з Бельгії, Франції, Німеччини, Японії, Нідерландів, Великої Британії та США, які прагнуть обґрунтувати юридичні підстави для конфіскації цих активів.

Ми дійшли висновку, що, згідно з міжнародним правом, було б законним для держав, які заморозили російські державні активи, вжити додаткових контрзаходів проти Росії, з огляду на триваюче порушення нею найфундаментальніших норм міжнародного права, у вигляді передачі російських державних активів як компенсації за шкоду, що виникла безпосередньо в результаті незаконнх дій Росії, — пишуть експерти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?