Франція підтвердила перспективу зустрічі лідерів нормандської четвірки
Категорія
Політика
Дата публікації

Франція підтвердила перспективу зустрічі лідерів нормандської четвірки

Франція підтвердила перспективу зустрічі лідерів нормандської четвірки
Джерело:  online.ua

Французька сторона підтвердила можливість організувати в майбутньому новий саміт “нормандської четвірки” за участю лідерів, однак для цього необхідно провести роботу.

Джерело: Укрінформ

За словами посла в Україні Етьєна де Понсена, Париж разом з Берліном докладають спільних зусиль для просування ідеї переговорів.

“Ми завжди виступали за проведення саміту в нормандському форматі, ця перспектива фігурує на порядку денному, але необхідно забезпечити змістовні політичні умови для цієї зустрічі”, - заявив дипломат.

Він уточнив, свідченням такого пошуку шляхів може бути долучення федеральної канцлерки Ангели Меркель до переговорів між президентами Володимиром Зеленським та Еммануелем Макроном у квітні. Це — частина пошуку нових рішень для формату “Нормандії”.

Посол звернув увагу на особисту позицію французького державного лідера в цьому питанні. Він вважає неможливим проведення саміту заради виключно факту зустрічі, без суттєвого плану та пропозицій.

“На сьогодні ми констатуємо, що, на жаль, передумови для проведення саміту ще не забезпечені”, - резюмував де Понсен.

Певна частина тез, затверджених Паризьким самітом, була реалізована. Зокрема, сторони обмінялися полоненими, а безпосередньо Україна облаштувала та запустила нові КПВВ у населених пунктах Золоте, Щастя.

Таким чином Париж підтвердив прогрес України на тлі звинувачень РФ про те, як Київ не виконав буквально "жодного" пункту домовленостей.

Утім, одне з найбільших досягнень — режим припинення вогню від 22 липня 2020 року — наразі опинився під загрозою повного зриву через ескалацію.

“Тобто ми бачимо, що існує поле для роботи, і вона триває, аби виконати необхідну кількість передумов для організації подальших зустрічей. Росія і підтримувані нею сепаратисти мусять виконати свою частину роботи”, - пояснив посол.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?