ФСБ Росії затримала українського консула в Санкт-Петербурзі
Категорія
Політика
Дата публікації

ФСБ Росії затримала українського консула в Санкт-Петербурзі

ФСБ Росії затримала українського консула в Санкт-Петербурзі
Джерело:  online.ua

ФСБ Росії повідомила про затримання в місті Санкт-Петербург українського консула Олександра Сосонюка. Спецслужби РФ звинуватили українського дипломата в шпигунстві. У МЗС України вже готують відповідь на чергову провокацію.

Джерело: російські ЗМІ

"Федеральною службою безпеки РФ 16 квітня 2021 року в Санкт-Петербурзі в ході зустрічі з російським громадянином при отриманні інформації закритого характеру, що міститься в базах даних правоохоронних органів і ФСБ Росії, затриманий на місці злочину український дипломат - консул Генерального консульства України в Санкт-Петербурзі Олександр Сосонюк ", - цитують інформацію Центру громадських зв'язків ФСБ росЗМІ.

Спецслужби РФ звинувачують українського дипломата в "несумісній зі статусом дипломатичного працівника діяльності, яка має явний ворожий характер по відношенню до Російської Федерації".

У російській спецслужбі додали, що до українського дипломата будуть застосовані заходи відповідно до норм міжнародного права, згідно якого дипломати володіють недоторканністю країні, в якій вони працюють, але їх можна позбавити права перебування в разі порушення закону або ворожих дій.

Реакція України на затримання консула в Росії

Речник МЗС Олег Ніколенко підтвердив в коментарі РБК-Україна затримання українського консула в Санкт-Петербурзі. Він уточнив, що затримання тривало кілька годин і зараз український дипломат вже знаходиться в українській дипустанові.

У МЗС України розцінила інцидент як чергову провокацію на тлі дестабілізуючих дій Росії на українських кордонах. Відповідно до існуючої міжнародної практики, Україна готує відповідь.

"Чергова провокація держави агресора щодо України на тлі військової ескалації уздовж кордонів України і на території тимчасово окупованого Криму. Відповідно до існуючої практики і на основі принципу взаємності українська сторона готує відповідь щодо російських дипломатів", - підкреслив речник МЗС.

Заступник голови МЗС Євген Єнін в ефірі одного з українських телеканалів в свою чергу запевнив, що Київ найближчим часом визначиться з симетричною відповіддю РФ на затримання українського консула. Він також зазначив, що найближчим часом МЗС України буде вирішувати питання про повернення затриманого консула Олександра Сосонюк додому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?