G7, НАТО, США та ЄС терміново звернулися до України через СБУ
Категорія
Політика
Дата публікації

G7, НАТО, США та ЄС терміново звернулися до України через СБУ

G7, НАТО, США та ЄС терміново звернулися до України через СБУ
Джерело:  online.ua

7 червня посли країн Великої сімки привітали представлений 3 червня проєкт реформи Служби безпеки України і закликали парламент України схвалити його.

Джерело:  Twitter  послів Групи семи

Посли G7 підтримали проєкт реформи СБУ

"Посли країн G7 вітають проєкт закону про СБУ, який був представлений 3 червня. Він забезпечує надійну основу для реальних реформ, поступової відмови від досудових повноважень слідчих органів, зменшення штату та демілітаризації. Ми вітаємо лідерство президента Зеленського у проведенні цієї реформи" - йдеться у заяві послів.

Окрім того, Велика сімка закликала Верховну Раду України скористатися цією значною можливістю та прийняти цей закон.

"Якщо його впровадити, це буде великим кроком вперед у розвитку СБУ в сучасне контррозвідувальне агентство, яке працює відповідно до передової міжнародної практики" - підкреслили іноземні дипломати.

Варто звернути увагу на те, що Міжнародна дорадча група, до складу якої входять представники ЄС, НАТО та США, також підтримала законопроєкт про Службу безпеки України (СБУ) в редакції, представленій 3 червня.

"Якщо законопроєкт буде ухвалено і повною мірою реалізовано, він стане надійним фундаментом для системного й ґрунтовного реформування СБУ відповідно до європейських і євроатлантичних принципів і найкращих практик", - наголосили представники Міжнародної дорадчої групи.

Експертна група зазначає, що цей проєкт передбачає поетапне повне позбавлення СБУ повноважень досудового розслідування, суттєве скорочення штату і демілітаризацію Служби, відсторонення її від розслідувань економічних злочинів, а також посилення механізмів нагляду.

На переконання фахівців, за умови комплексної реалізації реформи Служба безпеки стане більш ефективною, результативною і підзвітною, а також більш спроможною протистояти безпековим загрозам України.

"Міжнародна дорадча група закликає Верховну раду невідкладно ухвалити законопроєкт, називаючи цей крок важливим на шляху наближення України до принципів НАТО і ЄС", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?