Ґендерна нерівність в медицині: чому лікарі не сприймають всерйоз скарги жінок на біль
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Ґендерна нерівність в медицині: чому лікарі не сприймають всерйоз скарги жінок на біль

Ґендерна нерівність в медицині: чому лікарі не сприймають всерйоз скарги жінок на біль
Джерело:  online.ua

Незважаючи на високий рівень розвитку медицини багато лікарів досі всерйоз не сприймають скарги жінок на біль - їх списують і на психосоматику, і на гормони, і на високу чутливість жінок, але ніяк не на серйозні захворювання, про які свідчать симптоми. Причина цього криється у ґендерних стереотипах в медицині, де жіноче здоров'я вивчено не так добре, як чоловіче. 

Джерело: ВВС

Справа в тому, що жінки дійсно не так як чоловіки відчувають біль. Але сучасні медики часто не звертають увагу на неприємні симптоми жінок, які символізують про серйозні хвороби, оскільки їм немає наукових пояснень. Всі скарги жінок, як правило, списують на паніку і істерію, кажучи про те, що не варто надто прислухатися до свого тіла. Прискорене серцебиття і біль в грудях нерідко називають панічною атакою, прописують від неї транквілізатори і настійно рекомендують заспокоїтися та відпочивати.

Таке халатне ставлення медиків до здоров'я жінок іноді призводить навіть до смертельних наслідків. Один з подібних випадків стався в 2018 році у Франції. Там в швидку допомогу звернулася молода 22-річна дівчина з скаргою на біль в животі, від якої, як їй здавалося, вона "може померти". Медики проігнорували її звернення, заявив, що "одного разу вона дійсно помре, як і всі ми". В результаті дівчину доставили в лікарню через 5 годин з інсультом - вона незабаром померла від зупинки багатьох органів.

Жінки важче переносять біль, ніж чоловіки

Багато досліджень, проведених з 1972 по 2003 рік, показують, що жінки важче переносять біль, ніж чоловіки. Але також дослідження свідчать і те, що жінки частіше звертаються до лікарів із симптомами тривоги. Тому практика спочатку лікувати жінок заспокійливими, а потім переходити до знеболення симптомів хвороби, виглядає, на думку лікарів, доцільною.

"У тривожному стані здатність терпіти біль знижується", - пояснює президентка Союзу анестезіологів Каліфорнії Карен Сиберт.

Ускладнює ситуацію і той факт, що естроген змінює як сприйняття болю, так і реакцію на знеболюючі засоби.

У чому різниця між болем жінки та чоловіка?

Майже всі медичні дослідження до недавнього часу проводилися чоловіками і стосувалися в основному чоловіків. Тому в сучасній медицині і виникла ґендерна нерівність, через яку жінки не завжди можуть отримати належну медичну допомогу. Національний інститут охорони здоров'я США, Національна служба охорони здоров'я Великої Британії, Канади та ЄС вже відкрили відділення по дослідженню здоров'я жінок, щоб точно з'ясувати, в чому різниця між чоловічим і жіночим болем, і як однакові хвороби проявляються у двох статей.

Кардіологам вже вдалося з'ясувати, що хвороби серця у жінок вдається виявити пізніше ніж у чоловіків, оскільки на початковому етапі вони проявляються не болями в грудях.

"Історична нездатність кардіології забезпечити збалансований підхід до медичних досліджень привела до фундаментальних помилок в лікуванні пацієнток з серцево-судинними захворюваннями і коштувала життя багатьом жінкам", - писав журнал Lancet в 2019 році.

Але не тільки при серцево-судинних захворюваннях жінки отримують менш якісну діагностику та лікування, ніж чоловіки. Дослідження вже довели, що багато видів онкозахворювань діагностують у жінок в середньому на 2,5 роки пізніше, ніж у чоловіків.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?