Вчені спростували головний міф про причину ожиріння
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені спростували головний міф про причину ожиріння

Вчені спростували головний міф про причину ожиріння
Джерело:  online.ua

Повільний метаболізм в середньому віці більше не можна звинувачувати в своїх зайвих кілограмах. Вчені довели, що, насправді, метаболізм людини після 20 років зовсім не сповільнюється, а залишається на тому самому рівні, що і в молодості, аж до 60 років.

Джерело: Science.

Результати дослідження використання енергії організмом свідчать, що уповільнення метаболізму протягом життя людини не пов’язані з віком.

Вчені довели, що метаболізм людини не змінюється протягом усього середнього віку. Він досягає свого піку у віці одного року, залишається стабільним від 20 до 60 років, а потім починає знижуватися.

В експерименті взяли участь 6400 людей у 29 країнах віком від восьми днів до 95 років.

Вимірювали метаболізм людей з використанням так званої води з подвійною міткою, що складається з кисню і важчих ізотопів атомів водню. Дослідники фіксували кількість спалених калорій, відстежуючи кількість вуглекислого газу, що видихають учасники дослідження під час повсякденної діяльності.

Ця “вода” дуже дорога, тож дослідники з 29 країн об’єднали зусилля, щоб зібрати дані про 6400 людей.

Фази метаболізму

Вчені виявили чотири фази метаболізму в житті людини:

  • від народження немовляти до одного року, коли обмін речовин змінюється від рівня матері дитини до максимального за усе життя - на 50% вище, ніж у дорослих;

  • поступове уповільнення до 20 років, без жодних сплесків у період статевого дозрівання, близько 3% на рік;

  • без будь-яких змін від 20 до 60 років;

  • від 60 років поступове зниження приблизно на 0,7% щороку, до 90 років метаболізм нижчий на 26% у порівнянні із середнім віком.

"Це картина, яку ми ніколи раніше не бачили, і в ній повно сюрпризів. Найбільше мене здивувало те, що в дорослому віці не відбувається ніяких змін - якщо в середньому віці вас "розносить", ви більше не можете звинувачувати в цьому зниження метаболізму", - каже один з дослідників, професор Джон Спікман з Абердинського університету.

Таким чином, епідемія ожиріння в середньому віці спричинена надмірним споживанням їжі, а не зниженням метаболізму, роблять висновок науковці.

Також ці відкриття змушують поглянути по-новому на наші уявлення про тіло. Результати дослідження змінять уявлення про фізіологію людини, а також можуть мати практичне значення в медицині - наприклад, для визначення необхідних доз ліків для дітей і людей похилого віку з ожирінням.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?