Вчені частково спростували зв'язок між кавою та підвищенням продуктивності
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені частково спростували зв'язок між кавою та підвищенням продуктивності

Вчені частково спростували зв'язок між кавою та підвищенням продуктивності
Джерело:  online.ua

Команда психіатрів і психологів з Університету штату Мічиган у США провели дослідження з приводу підвищення продуктивності й бадьорості, які викликає вживання кави.

Джерело: Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition

Нове дослідження перш за все полягало у встановленні факту підвищення бадьорості після вживання кави в умовах недостатності сну.

Передбачається, що нестача сну вночі знижує пильність людини, що в цілому провокує порушення у процесі вирішення когнітивних завдань, які потребують підвищеної уваги.

Учасниками дослідження стали понад 275 людей. Їх попросили ввечері пройти простий тест на концентрацію уваги та розв’язати більш складне завдання “на розміщення”. Остання задача потребувала робити дії у певному порядку, не допускаючи повторень чи пропуску кроків.

Після цього весь масив учасників розподілили по двох групах. Перша повинна була витримати ніч без сну в лабораторії, а інша спрямувала додому, де віддалася нормальному відпочинку.

Вранці ті учасники, які спали вдома, поверталися до лабораторії, де обом групам роздавали капсули з 200 міліграмами кофеїну чи плацебо. Після цього усі повторно проходили тести аналогічні тим, що були напередодні.

“Ми виявили, що позбавлення сну погіршує продуктивність при виконанні обох типів завдань, а кофеїн допомагає успішно вирішувати легшу задачу. Однак для більшості учасників це мало вплинуло на продуктивність при виконанні завдання по розміщенню”, - констатували науковці.

Автори дослідження звернули увагу на певне підвищення пильності, однак він не вплинув на ефективність мислення над складними проблемами.

“Кофеїн допомагає нам не спати і приділяти увагу завданням, але він мало що робить для запобігання помилок, які можуть призвести до таких інцидентів, як автомобільні аварії. Він також підвищує енергію, знижує сонливість і може навіть поліпшити настрій, але абсолютно не замінює повноцінний нічний сон.

Хоча людям здається, що вони в силах боротися з нестачею сну за допомогою кофеїну, їх ефективність в задачах більш високого рівня, ймовірно, все ще буде недостатньою. Це одна з причин, чому недосип може бути настільки небезпечним”, - резюмували автори.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?