Вчені з'ясували причини тромбозу від вакцин AstraZeneca та Johnson & Johnson
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені з'ясували причини тромбозу від вакцин AstraZeneca та Johnson & Johnson

Вчені з'ясували причини тромбозу від вакцин AstraZeneca та Johnson & Johnson
Джерело:  online.ua

Команда німецьких науковців заявила про встановлення причини рідкісних випадків тромбозу після використання антикоронавірусних вакцин від компаній AstraZeneca та Johnson & Johnson.

Джерело: Financial Times

За словами професора Рольфа Маршалека, який працює у Франкфуртському університеті імені Йоганна Вольфганга Гете, перш за все інциденти пов’язані з аденовірусними векторами.

Цей елемент у вакцині дозволяє спрямовувати в організм “генетичні інструкції” SARS-CoV-2. Під час потрапляння до ядра клітини частка спайкового білка розщеплюється та провокує появу мутатних версій, які можуть формувати зв’язок з клітинною мембраною.

Маршалек дійшов висновку, що клітини виводять мутатні білки в організм і таким чином провокують появу тромбів в одного пацієнта на 100 тисяч інших.

“Коли ці... вірусні гени знаходяться в ядрі, вони можуть створити деякі проблеми”, - пояснив професор.

Вирішенням проблеми може стати зміна послідовності генів, які кодують шиповий білок. Це може запобігти його розщепленню та, відповідно, прибере умови, які призводять до тромбів.

Наразі представники Johnson & Johnson вийшли на зв’язок з колективом Маршалека. Вони просять його надати рекомендації з приводу коригування розробки.

“(J&J) зараз намагається оптимізувати вакцину”, - додав сам науковець.

Також дані такого дослідження, яке тривало з березня 2021 року, професор надав експертам Інституту імені Пауля Ерліха в Лангені, а також консультативному органу Німеччини з питань вакцинації та імунізації.
Водночас деякі колеги Маршалека звернули увагу, що висновки його лабораторії стали лише однією з багатьох версій щодо причин тромбозу.

“Відсутні докази, що показують причинно-наслідковий ланцюжок… Це все ще гіпотеза, яку необхідно підтвердити експериментальними даними”, - цитують медіа професора трансфузійної медицини Боннського університету Йоханнеса Ольденбурга.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?