Гендиректор МАГАТЕ зробив заяву після блекауту на окупованій ЗАЕС
Категорія
Світ
Дата публікації

Гендиректор МАГАТЕ зробив заяву після блекауту на окупованій ЗАЕС

ЗАЕС
Джерело:  МАГАТЕ

Генеральний директор Міжнародної атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі оприлюднив заяву щодо повного блекауту на окупованій росіянами Запорізькій АЕС, який стався вночі 2 листопада.

МАГАТЕ відреагувало на блекаут на ЗАЕС

Гроссі зазначив, що відключення зовнішнього електропостачання є ще одним нагадуванням про ненадійну ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на станції, на яку можуть вплинути події далеко від самого майданчика.

МАГАТЕ продовжує робити все можливе, щоб запобігти ядерній аварії. Я також закликаю всі сторони не вживати жодних дій, які можуть поставити під загрозу станцію.

На час зникнення зовнішнього електроенергії була перервана робота чотирьох головних насосів теплоносія одного з реакторів ЗАЕС – енергоблока №4.

У МАГАТЕ повідомили, що зараз установку повертають із напівгарячої зупинки на гарячу зупинку, щоб виробляти опалення для об’єкта та Енергодара. Інші п'ять реакторів залишаються в режимі холодної зупинки.

Це було перше повне зовнішнє відключення електроенергії ЗАЕС з 22 травня цього року.

Що відомо про блекаут на ЗАЕС 2 листопада

ЗАЕС вночі втратила зовнішнє електропостачання та тимчасово покладалася на аварійні дизель-генератори для отримання електроенергії, необхідної для охолодження своїх реакторів.

Це вже восьмий випадок, коли найбільша атомна електростанція Європи зазнала повного відключення електроенергії.

В результаті автоматично запрацювали 20 дизель-генераторів. Співробітники ЗАЕС тоді скоротили кількість діючих до восьми дизель-генераторів, достатніх для того, щоб шість реакторів станції – усі зупинені – мали достатньо потужності для необхідного охолодження.

Єдину основну лінію електропередачі, що залишилася на ЗАЕС порівняно з чотирма до війни – було відновлено сьогодні після 8 ранку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?