На межі блекауту. На ЗАЕС через дії російських окупантів склалася загрозлива ситуація — Енергоатом
Категорія
Україна
Дата публікації

На межі блекауту. На ЗАЕС через дії російських окупантів склалася загрозлива ситуація — Енергоатом

НАЕК "Енергоатом"
ЗАЕС

26 листопада ЗАЕС отримувала зовнішнє живлення від єдиної доступної резервної лінії електропередачі 330 кВ. Також відбулося часткове знеструмлення енергоблока № 4.

ЗАЕС перебувала на межі чергового блекауту

26 листопада тимчасово окупована російськими військами Запорізька атомна електростанція цілий день знаходилася на межі чергового блекауту.

Про це повідомили в НАЕК "Енергоатом".

У неділю о 10:30 внаслідок короткого замикання приблизно на 100 км північніше захопленої росіянами Запорізької АЕС відключилась остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – "Дніпровська". Три інших лінії були пошкоджені ще раніше під час обстрілів.

Як повідомило МАГАТЕ, в цей час ЗАЕС отримувала зовнішнє живлення від єдиної доступної резервної лінії електропередачі 330 кВ.

Крім того, відбулося часткове знеструмлення енергоблока № 4 з автоматичним включенням дизель-генератора, який за 10 хвилин по тому виключили вручну.

Це свідчить про наявність проблеми з енергоживленням ядерної установки.

Пошкоджену лінію 750 кВ українські фахівці відремонтували о 20:52. До цього часу Запорізька АЕС майже цілий день перебувала на межі чергового блекауту в разі знеструмлення резервної лінії 330 кВ.

ЗАЕС під російською окупацією неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення. На станції відбулося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Яка ситуація на ЗАЕС

Ситуацію на станції погіршують інші порушення правил експлуатації. Зокрема, йдеться про нещодавні спроби перевести енергоблоки Запорізької АЕС із безпечного "холодного" стану в "гарячий", що збільшує ймовірність настання радіаційної аварії.

16 листопада, в "Енергоатомі" заявили, що на ЗАЕС внаслідок дій інтервентів на 5-му енергоблоці триває витік реагентів з першого контуру в другий.

Додамо, що 14 листопада на станції стався частковий блекаут - було знеструмлено енергоблок №6 ЗАЕС, потім запустилися дизель-генератори та системи безпеки. У такому режимі блок перебував 90 хвилин.

Нагадаємо також, що раніше в Міненерго повідомили, що ситуація на ЗАЕС погіршується. Як заявив міністр Герман Галущенко, станція вже понад рік не працює.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?