Генії приречені на поразку: чому бути розумним погано для бізнесу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Генії приречені на поразку: чому бути розумним погано для бізнесу

Генії приречені на поразку: чому бути розумним погано для бізнесу
Джерело:  online.ua

Один з провідних світових експертів у сфері підвищення ефективності ведення бізнесу, гуру менеджменту Іцхак Адізес пояснив, як інтелект заважає успішно вести справи і чому підприємницька освіта буває шкідливою для бізнесу.

Джерело: cайт Іцхака Адізеса

Чому геніальність та ерудованість не допомає людям створювати успішний бізнес

Іцхак Адізес ніколи не приховував, що його завжди вражали та надихали геніальні й талановиті люди. Він плекав надію, що саме вони можуть змінати світ й досягти нечуваних висот.

"Я вважав, що їхні таланти, інтелект, креативність — золота жила. Я почав інвестувати у них свої гроші. Я вважав, що склавши мій консалтинговий досвід і гроші та їхню геніальність, ми доб'ємося великого прориву. Все було навпаки. Я втратив багато грошей і багато часу. Що було не так? Потім, коли я порівнював цих геніїв з успішними підприємцями, з якими зіштовхувався у своїй консалтинговій практиці, я усвідомив, що ті, хто справді зміг заробити багато грошей, були не такими вже знаючими людьми", - ділиться своїм досвідом Іцхак Адізес.

За словами фахівця, більшість успішних підприємців, яких він зустрічав у своєму житті, не вміли красномовно говорити, не висували геніальні теорії, а також не славилися п'ятірками у школі та університеті. Найчастіше вони були трієчниками.

"Чому так? Це не логічно. Чому ці менш освічені люди стають успішними бізнесменами, а "генії" зазнають повної поразки? Мій висновок: коли ти знаєш забагато, це заважає тобі бачити суть. Підприємці – неординарні люди. Але вони не генії у сенсі освіченості. Вони виділяються завдяки своєму здоровому глузду. Вони мають талант помічати щось критично важливе. Освічені та талановиті генії схильні все ускладнювати. Вони знають так багато, що часто не вдається розрізнити те, що дійсно критично важливо, що головне. Або вони генії у своїй галузі, але у них немає бізнес-орієнтації, здатності розуміти та оцінювати співвідношення витрат та цінності", - пояснює експерт.

Іцхак Адізес дійшов висновку, що вивчення підприємництва може зашкодити здатності людини стати підприємцем. Це не завжди так, однак у більшості випадків саме профіцит знань заважає нам ризикувати. Як відомо, саме вміння ризикувати допомогло багатьом бізнесменам стати по-справжньому успішними.

"Якщо у вас дуже талановитий син чи донька, які чудово малюють, у яких неймовірний талант, нізащо не відправляйте їх до школи мистецтв. Там знищать їхній талант. Їх навчать, як правильно і як неправильно — настільки, що вони почнуть малювати те, що в школі вважають правильним, а не те, що підказує їм талант", - дав пораду батькам Іцхак Адізес.

За словами експерта, люди з підприємницькими талантами знають мало, але інтуїтивно відчувають, що правильно, а що ні. У них немає страху, бо немає надто великого запасу знань.

"Але з іншого боку, те, що допомагає їм розпочати бізнес, стає причиною їхнього подальшого провалу. Нестача знань, нестача системного погляду у результаті може призвести до банкрутства. Вони приймають рішення на ходу, і брак страху призводить до надто ризикованої поведінки. Вони можуть втратити все. Вони можуть розпочати свою справу, але не можуть керувати нею. Для управління потрібний більш витончений, освічений лідер. Така людина не в змозі відкрити свою справу, але вона може надзвичайно ефективно керувати бізнесом. Підприємець може розпочати бізнес, але часто погано ним керує", - підсумовує Іцхак Адізес.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?