Генпрокуратура почала розслідування через рішення окупантів на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

Генпрокуратура почала розслідування через рішення окупантів на Донбасі

Генпрокуратура почала розслідування через рішення окупантів на Донбасі
Джерело:  online.ua

В Офісі генерального прокурора оголосили про початок розслідування через інформацію про блокування виїзду абітурієнтів з ОРДЛО для отримання освіти в підконтрольних українській владі вишах.

Джерело: ОГПУ

За офіційними даними, розслідування ведуть прокурори Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту. Причиною стала підозра на порушення законів та звичаїв війни, що відображено в ч. 1 ст. 438 КК України.

“Встановлено, що з боку окупаційної адміністрації РФ в Донецькій області обмежується переміщення неповнолітніх на підконтрольну українському уряду територію. Фактично єдиною можливістю в’їзду і виїзду на підконтрольну територію дітей, які досягли 14-річного віку, але не встигли отримати паспорт громадянина України, є оформлення документів зразка РФ або так званих паспортів псевдореспубліки”, - наголосили в прокуратурі.

Відзначається, що окупаційний режим таким чином замахнувся знову на порушення міжнародного законодавства - ст. 50 IV Женевської конвенції 1949 року про захист цивільного населення в умовах війни

“Незаконні збройні формування країни-окупанта обмежують права дітей на освіту, оскільки наразі для випускників 9 та 11 класів з тимчасово окупованих територій розпочата вступна кампанія до вищих навчальних закладів України”, - додали в генпрокуратурі.

Досудовим розслідуванням відповідно кримінальному провадженню займатимуться слідчі Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Виїзд з ОРДЛО

Залишити окуповані території на сході України проблематично ще з 2020 року, коли російський режим майже повністю закрив пасажирські коридори. З того часу під приводом нібито антикоронавірусних заходів майже не пропускають людей, які могли б виїжджати для отримання пенсій, відвідування родичів чи заради вступу до вишів.

За час такої блокади українська сторона модернізувала вже кілька КПВВ, однак окупаційний режим фактично не дозволяє людям користуватися усіма наданими послугами.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?