Генпрокуратура пояснила, що вимагатиме від Ірану на переговорах про лайнер МАУ
Категорія
Політика
Дата публікації

Генпрокуратура пояснила, що вимагатиме від Ірану на переговорах про лайнер МАУ

Генпрокуратура пояснила, що вимагатиме від Ірану на переговорах про лайнер МАУ
Джерело:  online.ua

В Офісі генерального прокурора уточнили, на чому саме наполягатимуть під час переговорів України та Ірану з приводу збитого під Тегераном пасажирського лайнера МАУ.

Джерело: Twitter

Українська сторона буде просити про підтвердження факту завершення слідства з цього трагічного інциденту іранською владою.

В цілому переговорний процес триватиме два дні та почнеться він вже у середу, 2 червня.

“Сьогодні розпочинаються 2-денні переговори з Іраном у справі PS753. Наполягатиму на офіційному підтвердженні завершення слідства щодо винних у збитті українського літака та стану судового слухання. Якщо воно, звізно, розпочато”, - пояснив Мамедов.

Іранська делегація на чолі з заступником міністра закордонних справ Мохсеном Бахарвандом вже прибула до України. Самі ці дипломати братимуть участь у переговорах щодо збитого лайнера. Передбачається обговорення технічних і правових аспектів.

Іран та катастрофа МАУ

Українська сторона наприкінці травня звернула увагу на невиконання офіційним Тегераном вимог, які справедливо поставили у Києві. Серед них - ім’я підозрюваних в ураженні літака ракетою.

“Ми до цього часу не маємо навіть мінімальної інформації щодо кваліфікацій, які інкримінуються підозрюваним чи обвинуваченим в іранському кримінальному провадженні. Тим більше, ми навіть не маємо банально навіть їхніх імен”, - констатували тоді на рівні Міністерства закордонних справ.

Водночас владу Ірану критикували через заяви з приводу компенсацій, оскільки їх також треба виплачувати відповідно нормам міжнародного права - після проведення необхідних розслідувань і слідчих дій.

Катастрофа МАУ

Український літак, на борту якого знаходилися 176 осіб, впав невдовзі після старту з аеропорту в Тегеран. Трагічний інцидент стався рано вранці 8 січня 2020 року.

На борту знаходився повністю український екіпаж з 9 фахівців, ще два українця-пасажири, а також громадяни Ірану, Канади, Німеччини, Швеції.

Іранська сторона перші кілька діб після падіння стверджувала, Що причиною катастрофи стали несправності літака, зокрема у двигуні. Зараз Тегеран стверджує, що від самого початку нібито нічого не приховував, а одразу визнав свою провину.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?